Omdat we nog maar twee weken verwijderd zijn van de dag der liefde, Valentijnsdag, kunnen we niet anders dan nog wat leuke weetjes delen over deze speciale dag. Nu Valentijnsdag echt dichterbij komt, is het niet meer te missen in winkels. Overal waar je kijkt zie je rode spullen in de vorm van hartjes. Waar we in Nederland graag een bloemetje of hartvormige chocolaatjes geven, hebben ze in andere landen andere tradities op 14 februari. Vandaag gaan we in op 7 Valentijnsdag tradities vanuit de hele wereld. Zo krijg je een beeld van hoe mensen in andere landen denken over de liefde en hoe zij dit vieren en tonen.

 

Valentijnsdag tradities vanuit de hele wereld

Verschillende landen vieren de meest romantische dag van het jaar op verschillende manieren. Als vertaalbureau vinden we dit bij Textcase natuurlijk super leuk en horen we van onze vertalers de leukste verhalen over deze dag in hun land. Lees verder om te leren hoe anderen hun liefde tonen.

Leestip: zo wens je iemand een fijne Valentijnsdag in een andere taal

 

Frankrijk

Frankrijk heeft de naam om super romantisch te zijn en mag dus niet ontbreken in onze lijst. Parijs is ‘de stad der liefde’ en wordt door velen gezien als de hoofdstad als het gaat om Valentijnsdag.

Volgens velen vindt de valentijnskaart zijn oorsprong in Frankrijk, waar de hertog van Orléans in 1415 zijn geliefde kaartjes stuurde vanuit de gevangenis. In Frankrijk wordt de traditie van kaartjes en liefdesbrieven sturen nog steeds volop in ere gehouden. Daarnaast worden huizen volgeplaatst met rozen en andere bloemen, waarmee de romantische aard van de Fransen duidelijk naar voren komt.

Argentinië

In Argentinië vinden ze 1 dag een beetje kort om de liefde te vieren. Vandaar dat ze daar de “week of sweetness”, oftewel de week van de liefde vieren. Dit vindt plaats in juli en is een week waarin geliefden en vrienden elkaar kussen en overladen met snoepjes. Deze week eindigt veelal met de dag der vriendschap, een soort verbastering van Valentijnsdag.

Bulgarije

In Bulgarije hebben ze ook een unieke kijk op Valentijnsdag. In dit land heet het “San Trifon Zartan”, wat de dag van de wijnmakers betekent. Zoals je kunt raden drinken ze op 14 februari dus vooral veel lokaal gemaakte wijn met hun geliefden.

Wales

Waar wij in Nederland elkaar verwennen met bloemen en chocolade op Valentijnsdag, geven ze elkaar in Wales iets meer unieks. In dit land vieren ze de dag der liefde op 25 januari en heet het “day of Saint Dwynwen”. Op deze dag is het traditie om je geliefde een unieke, handgemaakte houten lepel te geven.

Taiwan

Ook in Taiwan vinden ze 1 dag Valentijnsdag niet genoeg. Daarom is het in dit land traditie om het op twee dagen te vieren, namelijk op 14 februari en op 7 juli. Omdat Taiwan bekend staat om zijn bloemenpracht, is het in dit land gebruikelijk om je geliefde op deze dagen te overladen met de meest mooie bloemen. Zoals in veel Oosterse landen, hebben de hoeveelheid en kleur van de bloemen een diepere betekenis. Zo staan rode rozen voor “de enige liefde”, 99 rozen voor “liefde voor altijd” en 108 rozen voor de vraag of je geliefde met je wil trouwen.

Japan

In Japan doen ze het net even anders op Valentijnsdag. 14 februari is daar namelijk de dag dat de vrouw chocolade – zonder romantische associatie – koopt voor geliefden, vrienden en collega’s. De man mag dan nog niets teruggeven. Dit gebeurt namelijk een maand later, op 14 maart, waarbij mannen hun geliefde chocolaatjes en meer moeten teruggeven. Wat dat meer is, laten we aan je eigen verbeelding.

Roemenië

In Roemenië hebben ze ook een – in onze ogen – wat meer ongebruikelijke manier om Valentijnsdag te vieren. De dag wordt gevierd op 24 februari waarbij jonge koppels hun verloving bekend maken. Hiermee is het eigenlijk een soort mix geworden van Valentijnsdag en de start van de lente. De lovers gaan samen het bos in, waar ze bloemen plukken en hun gezicht wassen in bronwater. Dit brengt geluk in hun verdere leven samen.

 

Zoals je ziet worden Valentijnsdag en de liefde in het algemeen, over de hele wereld net even anders gevierd.

Welke van de 7 Valentijnsdag tradities vanuit de hele wereld is jouw favoriet?