Deze maand is het tijd voor de Boekenweek voor Jongeren. Van 21 tot en met 30 september vindt de vierde Boekenweek voor scholieren tussen de 15 en 18 jaar plaats. De campagne is bedoeld om het lezen van boeken onder jongeren te stimuleren. Het is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen.

Literatour

Een team van 21 auteurs brengt hun passie voor het boek over tijdens de ‘Literatour’. Ze gaan op honderd scholen in gesprek met leerlingen van het vmbo, havo en vwo. De schrijvers praten over hun boek, over schrijven en het plezier van lezen. Onder anderen Ernest van der Kwast, Cis Meijer, Auke Hulst en Marjolijn van Heemstra staan voor de klas.

Idee

Auteur Daan Heerma van Voss kwam in 2014 met het idee om jaarlijks een weeklange schrijverstournee langs middelbare scholen te houden. Hij klopte aan bij de CPNB nadat hij zelf meerdere keren voor de klas had gestaan. Een jaar later gingen twintig schrijvers op pad om met scholieren over lezen te praten”, vertelt de schrijver aan het AD. “Ik ben elk jaar van de partij.”

3PAK

Bij een Boekenweek hoort natuurlijk ook een Boekenweekgeschenk. Voor 834.000 jongeren ligt een 3PAK klaar, een bundel met korte verhalen van drie auteurs: Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong. Ze schreven de verhalen speciaal voor deze Boekenweek. De geschenkbundel wordt gratis weggeven in boekhandels, bibliotheken en scholen. Ook deze auteurs bezoeken scholen om jongeren te prikkelen vaker een boek te pakken.

Beste Boek

Aan de vooravond van de speciale Boekenweek wordt de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren 2018 uitgereikt. De tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maken kans op deze titel. In de categorieën ‘Oorspronkelijk Nederlands’ en ‘Vertaald’ zijn vijf boeken genomineerd. Op 21 september worden de winnaars bekendgemaakt in TivoliVredenburg.

 Textcase vertaalt en redigeert ook boeken voor jongeren.
Meer informatie?
Wij kunnen je vrijblijvend alles vertellen over hoe wij voor de beste vertalingen zorgen.
Contacteer ons