Ooit was Nederland een wereldmacht en verspreidde onze invloed zich over een aanzienlijk deel van de wereld, toch wordt het Nederlands momenteel maar door een klein deel van de wereldbevolking gesproken. Veel mensen denken dat Engels de meest gesproken taal is, maar ook dat is maar deels waar. Welke taal wordt dan het meest gesproken en hoe kun jij als bedrijf hierop inspelen met goede vertalingen? Vandaag gaan we in op de meest gesproken talen in de wereld in 2021.

 

Slechts 24 miljoen mensen op de wereld spreken Nederlands, en hiermee staan we op plek 51 van de meest gesproken talen. Welke taal is dan wel het grootst en welke talen volgen? Dit is een overzichtje van de belangrijkste talen. De talen van de top 10 worden samen door ongeveer 3,4 miljard mensen gesproken.

 

De meest gesproken talen in de wereld

 1. Mandarijn, 930 miljoen mensen
 2. Spaans, 460 miljoen mensen
 3. Engels, 380 miljoen mensen
 4. Hindi, 340 miljoen mensen
 5. Arabisch, 320 miljoen mensen
 6. Portugees, 225 miljoen mensen
 7. Bengaals, 215 miljoen mensen
 8. Russisch, 160 miljoen mensen
 9. Japans, 125 miljoen mensen
 10. Punjabi, 115 miljoen mensen

En de overige talen, die veel gesproken worden wereldwijd en die veel gebruikt worden door Nederlandse bedrijven:

 • Duits, 95 miljoen mensen
 • Frans, 75 miljoen mensen
 • Italiaans, 60 miljoen mensen
 • Pools, 40 miljoen mensen
 • Nederlands, 24 miljoen mensen
 • Grieks, 12 miljoen mensen
 • Zweeds, 9 miljoen mensen
 • Deens, 6 miljoen mensen
 • Noors, 4,5 miljoen mensen

 

Deze lijst is opgesteld op basis van de moedertaal van mensen wereldwijd. Door de gigantische hoeveelheid mensen die in China wonen, is de nummer 1 dus eigenlijk niet heel verrassend. Verrassend is dat Hindi niet op plaats 2 staat, terwijl India wel de meeste inwoners heeft na China. Dat komt omdat hier ook Engels gesproken wordt en veel mensen kleinere, lokale talen spreken.

Naast deze aantallen heb je ook nog de talen die mensen beheersen in diverse landen, naast hun moedertaal. In die lijst komt Engels wel op de eerste plaats, gevolgd door Mandarijn, Hindi en Spaans.

 

Meertalig

Zoals je ziet in de lijst is het voor een bedrijf dat goed (internationaal) wil opereren, erg belangrijk om te kijken naar de doelgroep en de taal van die doelgroep. Niet alleen vanwege de toenemende mate van globalisering, maar ook vanwege de toenemende internationale handel en dus mogelijkheden.

Zelfs als je alleen in Nederland wilt werken, ontkom je er bijna niet meer aan om toch te kiezen voor meertaligheid. In 2020 had ongeveer 25 procent van de Nederlandse bevolking een migratieachtergrond. Hierdoor is de kans groot dat potentiële klanten een andere taal spreken dan Nederlands. Met name het gebruik van Engels als tweede taal is hiermee een voor de hand liggende keuze voor veel bedrijven.

 

Vertalingen

Goede vertalingen bieden dus veel kansen voor elk bedrijf dat goed rekening houdt met de meest gesproken talen in de wereld én lokaal gesproken talen. Bij Textcase snappen we dat je zelf niet elke taal vloeiend beheerst en daardoor moeilijkheden kunt ervaren met het correct vertalen van jouw bedrijfsinformatie. Dit kan zijn op je website, maar ook in folders, op flyers en visitekaartjes, in boeken en in de ondertiteling van je promotievideo’s en dergelijk.

Textcase helpt je graag verder met het optimaliseren van jouw vertalingen en daarmee je kansen op succes in binnenland én buitenland.

 

Native speakers

Textcase heeft een groot team met vertalers vanuit de hele wereld. We hebben diverse mensen die elke taal uit onze top 10 meest gesproken talen in de wereld als moedertaal hebben.

Wil jij jouw content vertaald hebben naar een van deze talen, of natuurlijk elke andere taal, dan hebben wij de een expert voor jou, die een perfecte vertaling levert.

Zo is jouw bedrijf zeker van een professionele look en feel in elke taal en daarmee vergroot je jouw kansen op het internationale en nationale speelveld.

 

Vragen?

Heb je vragen, opmerkingen, of wil je vrijblijvend een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team staat voor je klaar en we helpen je graag verder.