Als je de uren bij elkaar optelt dat je in je leven slaapt, dan kom je uit op een gigantische 22.000 uur. Dit is uitgaande van 8 uur per dag en een gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Dat is veel tijd. Tijd waarin we wellicht extra nuttig kunnen besteden door meer productief te worden, zoals het leren van een andere taal. Kun je een andere taal leren terwijl je slaapt? Wij zochten het voor je uit.

Talen leren is super nuttig. In een wereld waarin het grootste deel van de mensen geen Nederlands spreekt, is het fijn om uit de voeten te kunnen met een andere taal (of talen). Denk aan alle mogelijkheden die zich kunnen voordoen als je goed Engels, Spaans of Chinees spreekt en schrijft!

 

Het nut van slapen

Laten we voorop stellen dat slapen enorm nuttig is. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je gezond blijft en dat je lichaam herstelt. Slapen is niet voor niets heel belangrijk als je ziek bent; het is de tijd dat je lichaam alle energie kan stoppen in je beter maken.

Slapen is ook goed om te ont-stressen. Het zorgt ervoor dat je lichaam ontspant en hierdoor voorkom je het risico om ziek te worden. Dit is, zeker in de huidige tijd rond een pandemie en allerlei maatregelen, super belangrijk. Ziek worden is nooit leuk, maar zeker niet in deze tijd.

Verder zorgt slapen ervoor dat je spieren herstellen en groeien. Dit is met name voor sporters belangrijk. Je spieren groeien niet in de sportschool, maar in bed.

Ten slotte verwerken je hersenen tijdens je slaap alles wat je die dag hebt meegemaakt. Je bent in je hoofd dus heel druk tijdens je slaap.

 

Slaap en je leervermogen

Zoals gezegd zijn je hersenen heel druk tijdens je slaap. In de diepste slaapfase, de SWS (Slow-Wave-Sleep), is je geheugen druk bezig om alle indrukken te verwerken en dingen te leren. Wil je nieuwe dingen leren tijdens je slaap, bijvoorbeeld een andere taal, dan ligt de sleutel bij deze SWS fase.

Waar sommige zakenmensen en inspirators zeggen dat je maar een paar uur slaap nodig hebt om zoveel mogelijk uit je dag te halen, is dat dus niet helemaal waar. Ook tijdens je slaap zijn je hersenen volop bezig.

 

Kun je een andere taal leren terwijl je slaapt?

Slaapleren is daadwerkelijk een ding. Er is zelfs een speciale term voor: hypnopedia. Je kent het vast ook wel van TV: mensen die slapen en ondertussen luisteren naar audio om dingen te leren. Steeds meer mensen zijn hiermee bezig en proberen het te ontrafelen om het effectief in te zetten.

Het klinkt natuurlijk geweldig. Je start je tape, gaat slapen en wordt wakker en je spreekt een extra taal. Maar is dit daadwerkelijk effectief en kun je een andere taal leren terwijl je slaapt?

Helaas blijkt er vooralsnog weinig wetenschappelijk bewijs dat hypnopedia daadwerkelijk effectief is.

Dit wil niet zeggen dat je niets kan leren terwijl je slaapt. Je hersenen zijn super krachtig en er zijn bijzondere verhalen waarin mensen na slaap (of een coma) ineens wakker worden en een andere taal kunnen spreken. Dit zijn echter uitzonderingen.

Het is ook goed om je te realiseren dat je hersenen minder kunnen rusten terwijl je aan het leren bent en je dus minder herstelt en tot rust komt, wat dus heel belangrijk is.

 

Wil je toch iets doen met een andere taal?

Dacht je net nog dat je volgende week wellicht goed Spaans zou spreken door naar audio te luisteren tijdens je slaap? Die kans is niet zo groot. Maar wil jij een document of een vorm van content vertaald hebben naar een andere taal? Geen zorgen! Textcase heeft vele professionele vertalers die elke gewenste taal vloeiend spreken. Wij kunnen je dus helpen met vertalen naar elke taal. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we staan voor je klaar!