Er staat, voor diegene die daadwerkelijk vrij zijn, een lang weekend voor de boeg. Aankomend weekend is het Pasen en start het paasweekend. Goede Vrijdag geeft het startsein en paasmaandag sluit het dubbel zo lange weekend af. Vier dagen vrij, tijd voor een uitje?

Mini-break

Terschelling ontvangt jaarlijks veel extra eilandgasten tijdens het paasweekend. Helemaal als de weersvoorspellingen goed zijn, is ons eiland nog aantrekkelijker voor een mini-break. In de lente is de wind vaak nog fris, maar wanneer je een beschut plekje vindt in de zon, waan je je heel even in de zomer. Lekker uitwaaien met de koude wind en opwarmen in de warme zon.

Pasen

De viering van Pasen valt altijd op de zondag en maandag na de eerste volle maan in de lente, daarom valt Pasen elk jaar op andere data. Van oorsprong is het een belangrijk christelijk feest, maar zijdelings is het ook sterk vercommercialiseerd. Volgens de Bijbel wordt Jezus op donderdag voor Pasen, Witte Donderdag, verraden door Judas, op Goede Vrijdag wordt hij aan het kruis genageld en met Pasen vieren we zijn wederopstanding uit de dood.

Hazen en eieren

In de winkels en op televisie daarentegen kom je in de aanloop naar Pasen veel gekleurde eieren, paashazen met een gevulde mand op de rug, chocolade eieren en kuikentjes tegen. Ondernemers organiseren paaslunches, er worden eieren verstopt die – als het goed is – allemaal weer worden gevonden en diverse bedrijven spelen erop in met leuke paasacties. Hoe we aan de haas en eieren komen met Pasen, daar bestaan meerdere verklaringen voor. De een stelt dat in Nederland pas in 1825 voor het eerst opdook een verzonnen ritueel zou zijn om de kinderen te vermaken.

Nieuw leven

Een andere uitleg is gebaseerd op het feit dat een ei symbool staat voor nieuw leven en de haas van oorsprong een heidens symbool zou zijn dat staat voor vruchtbaarheid. Daarnaast is het eten van eieren over de hele wereld verbonden met feesten in het voorjaar. Een mooie link met – hoe kan het ook anders – de lente dat ook ‘nieuw leven’ betekent, zoals ook beschreven in onze vorige blog.

Eieren beschilderen en zoeken

Het ei is als symbool bij Pasen terechtgekomen omdat christenen vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan. In die tijd schilderden de eerste christenen hun eieren rood, dat een connectie heeft met het bloed van Jezus. 1+1=2, inderdaad en daar komt de traditie van het schilderen van eieren vandaan. Maar hoe komen we er nu bij om eieren te verstoppen? Dit zou een van oorsprong Duitse traditie zijn. De Germanen offerden vroeger eieren op aan de goden. Ze begroeven de eieren in de akkers en bidden vervolgens om een vruchtbare oogst.

De tuin in

In het paasweekend zijn er genoeg activiteiten te ondernemen, gezellig met het gezin thuis aan de keukentafel, met z’n allen erop uit of de tuin in! De lente is ook een ideaal moment om de tuin weer fris en aan kant te maken. Grasmaaien, snoeien, maar ook het zaaien en oogsten van bloemen, groenten en fruit kan nu al. Helemaal lekker als het zonnetje schijnt.

Duurzaam tuinieren

Praktische tips nodig voor duurzaam tuinieren? Bestel het boek ‘Aan de slag in eigen tuin’, uitgegeven door brandaris books. Het geeft je praktische oplossingen voor tuingereedschap en plantmateriaal. In onze volgende blog meer over brandaris books!