Welk boek lees jij tijdens de vakantie? De kans is groot dat het een spannend boek is. Dat is het meest gelezen genre (36 procent). Daarna komt literatuur, blijkt uit het door KVB Boekwerk gepubliceerde onderzoek naar de algemene trends in het kopen, lezen en lenen van boeken.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door Gfk, neemt de helft van de lezers (53 procent) spannende fictie mee naar hun vakantiebestemming. Literatuur staat tijdens de zomermaanden met 19 procent op de tweede plaats. Tijdens het hele jaar komt een derde van alle gelezen e-boeken uit de spannende hoek.

Verfilming

Een van de bekendste auteurs van spannende boeken is Dan Brown. De Da Vinci Code uit 2003 betekende zijn doorbraak bij het grote publiek. Het boek werd drie jaar later als film uitgebracht, met Tom Hanks en Audrey Tautou in de hoofdrollen. In 2009 verscheen Het Bernini Mysterie op het witte doek. Eind 2016 was de boekverfilming van Inferno een feit.

Top 60

Brown scoort ook in de Bestverkochte Spannende Boeken Top 60. Zijn boek Oorsprong staat op de eerste plek. Met 243.770 exemplaren is Oorsprong het bestverkochte boek van 2017. Andere bekende buitenlandse auteurs die met hun boeken in de lijst voorkomen zijn Karin Slaughter, Harlan Coben en schrijversduo Nicci French.

Nederlandstalige thrillers

Hoewel het merendeel van de lijst bestaat uit boeken van buitenlandse auteurs, scoren Nederlandstalige thrillers ook. Van de 60 titels zijn er 19 oorspronkelijk Nederlandstalig. Zo staat op de tweede plaats van de lijst met spannende boeken Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder. Het is een van de boeken van de vijf Nederlandse auteurs die in de top tien staan. De zus van Willem Holleeder staat met haar boek Judas op de vierde plek.

Tip

Heb je zin in een spannend boek, maar weet je niet welk exemplaar je moet meenemen in je koffer of strandtas? Tien bekende Nederlanders geven hun tip. Zo neemt Gijs Staverman De jacht op El Chapo mee op vakantie, terwijl Marion Pauw kiest voor Dochter van het Moeras. Bekijk snel de filmpjes waarin de BN’ers vertellen welk boek jou een spannende zomer bezorgt.

Meer informatie?
Een website of boek perfect vertaald of geredigeerd?
Onze projectmanagers kunnen je vrijblijvend alles vertellen over hoe wij voor de beste vertalingen zorgen.

Contacteer ons