Koningsdag, het ultieme Nederlandse volksfeest waar een groot deel van de bevolking oranje kleding aantrekt en geniet van de festiviteiten rond de verjaardag van de koning. Maar wist je dat er in andere landen ook Koningsdag gevierd wordt? Ook andere landen doen lekker gek op de verjaardag van de monarch. In deze blog lees je hoe men Koningsdag viert in de rest van de wereld.

 

Wat vieren wij precies op Koningsdag?

Voor de mensen die het nog niet weten, op Koningsdag vieren we in het hele land de verjaardag van de Nederlandse koning Willem-Alexander op 27 april. Tot 2013 vierden wij Koninginnedag op de verjaardag van koningin Juliana, op 30 april. Toen Willem-Alexander koning werd, is dit verplaatst naar een paar dagen eerder.

Aangezien het koningshuis natuurlijk oranje als kleur heeft, kleurt heel het land oranje op deze dag en zijn er op heel veel plekken allerlei leuke en feestelijke activiteiten.

 

Leestip: De wondere wereld van vertalingen

 

Zo vieren andere landen Koningsdag

Ook in andere landen viert met Koningsdag, dus wij zijn niet de enige in Nederland. De meeste landen waar een koning, of koningin op de troon zit, hebben een nationale feestdag op de verjaardag van de monarch. We noemen de meest bekende landen waar men ook een versie van Koningsdag viert.

 

Engeland

Het Engelse koningshuis is een van de bekendste in de wereld en is traditioneel heel geliefd bij de bevolking. Sinds het aantreden van koning Charles III, wordt zijn verjaardag gevierd op de 3e zaterdag in juni, al is zijn officiële verjaardag 14 november. Een belangrijke festiviteit is ‘Trooping the Colour’, een grootschalige parade van duizenden soldaten en muzikanten in de buurt van Buckingham Palace.

 

Zweden

Toevallig is de Zweedse koning Carl Gustaf op 30 april jarig en dus wordt Koningsdag op die datum gevierd. Op deze dag komen grote massa’s mensen naar het paleis in Stockholm om te zingen voor de koning en een felicitatieregister te tekenen. Ook zijn er muziek en saluutschoten en geven kinderen de koning verjaardagscadeautjes.

 

Thailand

In Thailand heeft de koning een bijna goddelijke status en wordt de verjaardag van de monarch dan ook grootschalig gevierd. De koning, Bhumibol Adulyadej is jarig op 5 december en dan heeft hele land vrij en zijn er, net als bij ons, overal grote feesten en parades. Ook zijn er grote vuurwerkshows. In Thailand is de kleur van het koningshuis geel, dus op 5 december draagt het grootste deel van de bevolking gele kleding.

 

Cambodja

Op 13 mei viert de Cambodjaanse koning Norodom Sihamoni zijn verjaardag, wat voor de Cambodjanen maar liefst 3 vrije feestdagen betekent. Ook hier zijn er allerlei feestelijkheden in de hoofdstad en bij het koninklijk paleis, waar de bevolking dan ook massaal naartoe trekt.

 

België

Ook onze zuiderburen vieren de verjaardag van hun koning Filip met een nationale feestdag op 15 november, de Fête du Roi. Tegenwoordig is er een burgerlijke plechtigheid in de Basiliek van Koekelberg, waar de koninklijke familie en genodigden aanwezig zijn en toespraken geven. Dit wordt de ‘Te Deum’ genoemd.

 

Swaziland

Daarnaast wordt er ook Koningsdag gevierd in het Afrikaanse land Swaziland, waar ook nog een monarch is. Koning Mswati III geeft op 19 april grootse feesten in het nationale voetbalstadion en een plaats die hij die dag bezoekt. Waar hij komt moet de bevolking vee slachten om hem te eren. De feestelijkheden zijn dus net iets anders dan in ons land.

 

Zoals je ziet zijn wij lang niet het enige land waar op de verjaardag van de koning de feestgekte volop losbreekt. We zijn een beetje jaloers op de Cambodjaanse bevolking, waar ze 3 vrije dagen hebben, maar 27 april gaan we bij Textcase in ieder geval ook gezellig leuke dingen doen.

Wat doe jij op Koningsdag?