Vaderdag is dé dag in het jaar dat we de bijdrage van vaders aan het leven van hun kinderen (h)erkennen en het vaderschap vieren. Het is de dag om je vader even in het zonnetje te zetten en extra aan hem te denken. Het is een wereldwijde traditie om Vaderdag te vieren, maar hoe doet men dit in andere landen? Wij zochten het voor je uit. In deze blog gaan we in op de betekenis en geschiedenis van Vaderdag en hoe dit in de rest van de wereld gevierd wordt.

Net als Moederdag, is Vaderdag een speciale dag die vrijwel de hele wereld viert, ondanks de verschillen in culturen.

 

De oorsprong van Vaderdag

Vaderdag vindt zijn oorsprong in Amerika. Hier vond de eerste viering van deze dag plaats in 1908, waar Sonora Smart Dodd haar vader wilde eren. De man was een veteraan en zorgde als alleenstaande vader voor 6 of 14 kinderen, afhankelijk van welke geschiedenisverhalen je leest. Na zijn overlijden wilde ze hem postuum eren en daarom zou Vaderdag eerst op 5 juni plaatsvinden. Echter was dit te krap om het goed te organiseren en dus vond de eerste Vaderdag plaats op de derde zondag van juni. Dit was 19 juni 1910 in het plaatsje Spokane in Washington. De toenmalige president van Amerika, Calvin Coolidge vond het zo’n goed idee om vaders te eren dat hij er een nationale feestdag van maakte.

Er zijn ook verhalen dat de oorsprong van Vaderdag iets anders is, namelijk dat het van de heidense verafgoding van de zon komt. De zon werd namelijk in veel oude culturen gezien als de vader van het universum. Omdat de zonnewende van juni (de langste dag van het jaar) ook altijd rond de derde zondag van deze maand valt, zou dit kunnen kloppen. We weten het niet zeker.

 

Zo vieren wij in Nederland Vaderdag

Vaderdag valt dit jaar op 19 juni 2022. Op deze dag dat het vaderschap gevierd wordt en je even stil staat bij je vader, geven wij in Nederland vaak een cadeautje in combinatie met een familie activiteit. Als je niet langs kunt gaan wordt er in ons land vaak een kaartje gestuurd of bellen we even. Zo staat iedereen op zijn of haar eigen manier even stil bij de vader.

 

Zo wordt Vaderdag gevierd in de rest van de wereld

Ondanks dat Vaderdag dus over vrijwel heel de wereld gevierd wordt, is het niet overal hetzelfde. Het is in de meeste landen geen officiële feestdag of vrije dag, maar vrijwel overal valt het wel op een zondag, waardoor het toch een vrije dag is.

Ook zien we qua viering dat in de meeste landen op een zelfde manier wordt omgegaan met deze dag als in Nederland, namelijk met cadeautjes en samenzijn. Toch zijn er wel enkele opmerkelijke verschillen in de diverse landen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Viering in de wereld

In Thailand is Vaderdag wel een nationale feestdag, omdat het hier samenvalt met de verjaardag van de Koning. Dit is op 5 december.

Waar in Amerika, Canada en Engeland Moederdag nog op verschillende datums gevierd wordt, is Vaderdag in deze landen altijd op de derde zondag in juni. In deze landen viert men deze dag net zoals in Nederland.

In Australië en Nieuw Zeeland wordt Vaderdag altijd gevierd op de eerste dag van de lente. Omdat deze landen aan de andere kant van de wereld liggen, is dat daar op de eerste zondag van september. Grappig om te weten is dat hiervoor gekozen is omdat in de tijd dat wij Vaderdag vieren, er in die landen al zoveel feestdagen waren, dat ze het een beetje wilden spreiden.

In Italië, Spanje en Portugal viert men Vaderdag op de dag van het feest van Sint-Jozef, welke – net als bij ons – valt op 19 maart. Naast de cadeautjes en kaartjes voor vaders, zijn er op deze dag ook allerlei kerkdiensten.

Brazilië is ook net even anders dan de meeste landen. Hier wordt Vaderdag gevierd op de tweede zondag in augustus. Op deze dag vereren ze namelijk ook Sint Joachim, de vader van de heilige maagd Maria volgens christelijke tradities.

In Duitsland viert men Vaderdag op Hemelvaartsdag, omdat dit de dag is dat herdacht wordt dat Jezus naar zijn vader in de hemel ging.

In de Scandinavische landen viert met Vaderdag op de tweede zondag van november. Ondanks dat ze oorspronkelijk de dag ook wilden vieren op dezelfde dag als in Amerika, was dit voor bedrijven en de economie minder gunstig en is het verplaatst naar november. Dit was namelijk een zwakke maand voor de economie en door deze dag naar november te verplaatsen is dit verbeterd.

De Russische Vaderdag begon ooit als een eerbetoon aan militairen, maar is later een feestdag geworden voor alle vaders. De naam heeft nog wel zijn oorsprong in het militaire verleden, ze vieren in Rusland namelijk de ‘Verdediger van het vaderland’ dag. Dit vindt jaarlijks plaats op de derde zondag van oktober met grote militaire parades.

 

We hopen je met deze blog inzicht te hebben gegeven in hoe én wanneer men Vaderdag viert in de rest van de wereld.

Hoe vier jij Vaderdag?