Het is de tijd van het jaar dat we elke maand wel een of meerdere feestdagen hebben. Op 26 mei 2022 vieren we in Nederland Hemelvaartsdag. Vandaag gaan we in op deze feestdag en ook vooral hoe deze dag in andere landen gevierd wordt.

 

De betekenis van Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag staat, zoals de naam al suggereert, voor de hemelvaart van Jezus Christus. Het is de 40e dag na de opstanding van Jezus uit het graf en dus ook de 40e dag na Pasen. Daarnaast is het 10 dagen voor Pinksteren en valt altijd op een donderdag.

In het Latijn betekent Hemelvaartsdag Ascensionis Domini. Volgens het christelijke geloof heeft op deze dag Jezus de aarde weer verlaten om zijn plaats als rechterhand van God in te nemen. Op deze dag wordt de paaskaars uitgeblazen.

Hemelvaartsdag is een van de oudste christelijke feestdagen. Het werd voor het eerst in het jaar 68 georganiseerd, maar het werd pas echt door de kerk opgepikt in de 4e eeuw.

 

Zo vieren wij Hemelvaartsdag in Nederland

Ondanks dat het niet zo groot gevierd wordt als Pasen en Pinksteren, is Hemelvaartsdag toch een landelijke officiële vrije dag.

In Nederland gaan veel mensen op deze vrije dag vroeg op pad om te dauwtrappen. Dit is een gebruik uit een ver verleden, waarbij mensen om 3 uur s’ nachts erop uit gingen en met blote voeten door de dauw op het gras liepen. Dit werd gedaan omdat men een genezende en magische kracht aan deze activiteit toekende. Het wordt om die reden ook wel hemelvaren genoemd. Een andere betekenis van deze traditie is het verband met de tocht die Jezus naar de Olijfberg maakte.

Tegenwoordig zijn er op Hemelvaartsdag in Nederland veel bedevaarten en processies bij te wonen, alsook kermissen.

 

Leestip: zo zeg je Hallo in 16 andere talen

Zo viert men Hemelvaartsdag in andere landen

In veel landen viert men Hemelvaartsdag, al is het net als bij ons niet zo groot als diverse andere feestdagen. Toch is het in vrijwel heel Europa een officiële feestdag waarop mensen vrij zijn.

Veel christenen bezoeken een mis of kerkdienst op deze dag.

In België zijn er op deze dag ook veel processies en kun je dus op veel plaatsen optochten bekijken en missen bijwonen.

In Estland is Hemelvaartsdag net even anders dan in de meeste andere landen. Het heeft hier namelijk een meer negatieve betekenis. Hier staat het voor een van de drie dagen dat Jezus aan het kruis hing en in bepaalde regionen is het traditie om op die dag niet naar buiten te gaan uit angst dat de wind uit Lapland ze de dood in jaagt.

In Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje viert men ook Hemelvaartsdag, maar wel op een andere dag dan wij. Hier is het namelijk de 7e dag voor Pinksteren.

In Zweden volgt men ook de traditie van Dauwtrappen en trekt men er vroeg op uit om de vogels te kunnen horen bij zonsopkomst. Het schijnt gelukt te brengen wanneer je een Koekoek hoort.

In Duitsland viert men Hemelvaartsdag en Vaderdag op dezelfde dag. Dit stamt uit een ver verleden, waar men vaders een prijs gaf voor de Hemelvaartparades.

In Amerika is het geen algemene vrije feestdag en de meeste bedrijven zijn dan ook gewoon open. Wel worden er speciale missen georganiseerd door de kerk.

In Mexico zijn er ook speciale diensten in de kerken, maar is het ook vooral een dag om gezellig samen te zijn met de familie en lekker te eten.

In Engeland hebben ze, naast de processies en kerkdiensten nog een andere aparte traditie op Hemelvaartsdag. Op deze dag lopen mensen rond kerken, hun erf en andere grenzen en slaan ze met stokken op deze grenzen of stoppen ze om te bidden op de grens van het gebied of erf.

 

Wat vind jij de meest bijzonder manier om Hemelvaartsdag te vieren? Vier jij het zelf of geniet je vooral van de vrije dag?