Moederdag wordt vrijwel overal in de wereld gevierd. Waar je ook komt en in welke cultuur je ook bent, er wordt altijd wel een dag per jaar vrij gehouden om te vieren dat moeders geboorte hebben gegeven. Moederdag wordt echter niet overal hetzelfde gevierd. Vandaag kijken we naar Moederdag in de rest van de wereld.

 

Waar staat Moederdag voor?

Moederdag is de dag waarop we vieren dat moeders het grootste wonder op aarde hebben verricht: het geven van een leven aan een baby. Daarnaast vieren we ook de invloed die moeders hebben op de samenleving door hun invloed op de opgroeiende kinderen en al het harde werk wat zij in de opvoeding steken. Een soort bedankje dus.

 

De geschiedenis van Moedersdag

De oorsprong van Moederdag is te vinden in Amerika. In 1907 werd deze feestelijke dag daar voor het eerst gevierd. Anna Jarvis, dochter van een predikant, wilde haar moeder in het zonnetje zetten vanwege haar bijdrage aan ontwikkelingswerk van vrouwen voor de samenleving. Haar moeder had hiervoor de dag ‘memorial mother’s day for mothers living and dead’ bedacht, maar heeft die nooit kunnen opzetten. Toen zij overleed, heft Anna de dag wel tot uitvoer gebracht en de traditie was geboren. Als dag werd gekozen de tweede zondag in de maand mei.

Na de eerste Moederdag in 1907, werd de dag binnen de kerkelijke gemeenschappen doorgezet en uitgebreid. Vanwege het succes werd het een officiële feestdag in 1914, met goedkeuring van het Amerikaanse congres.

In Nederland wordt deze dag sinds 1925 gevierd, wat een paar jaar na de eerste Wereld Oorlog was. Tijdens deze oorlog is het over gewaaid vanuit Amerika en hier opgepakt door het Leger des Heils, om ook de rol van moeders in de oorlog én erna te eren. In de decennia erna is het uitgegroeid tot wat het vandaag de dag is.

 

Wat doen we op Moederdag

Je weet het vast nog wel; toen je op school zat maakte je een kaart of cadeautje voor je moeder. Daarna werd het vaak een wat groter cadeau zoals iets huishoudelijk, met of zonder de hulp van je vader.

Net als Valentijnsdag – en de meeste andere feestdagen – is Moederdag tegenwoordig vooral ook een commerciële dag geworden, waarbij bedrijven extra omzet genereren met allerlei leuke cadeautjes voor moeders.

Een bloemetje voor je moeder blijft een van de meest populaire cadeaus op Moederdag, samen met een kaartje.

 

Moederdag in de rest van de wereld

Moederdag wordt eigenlijk in vrijwel de hele wereld gevierd. Ook zien we in vrijwel alle landen dezelfde betekenis als hier in Nederland én dezelfde manier van vieren, namelijk met cadeautjes, kaartjes en bloemen.

Wat wel verschilt in de wereld is de dag waarop Moederdag gevierd wordt. Waar het bij ons dus de tweede zondag van de maand mei is, is dit in veel landen anders.

We geven een overzichtje.

 

Duitsland, Amerika, België, Denemarken, Italië, Australië, Suriname en Turkije vieren, net als wij, Moederdag op de tweede zondag van mei.

Spanje en Portugal vieren het op de eerste zondag in mei.

Mexico viert het elk jaar op 10 mei, wat een groots feest is voor de hele familie.

In Frankrijk, Zweden, Marokko, Tunesië, Monaco, Algerije en de Dominicaanse Republiek viert men het op de laatste zondag in mei.

Rusland viert Moederdag op de laatste zondag van november.

Engeland, Ierland en Nigeria, vieren het eind maart.

Heel veel Oost Europese landen en landen in het midden oosten, vieren het met International Mothers Day, begin maart.

 

Leestip: zo zeg je ‘hallo’ in 16 talen

 

Wat vinden jullie van Moederdag? Laat jij je moeder weten dat je aan haar denkt met een kaartje of cadeautje?