De hoofdtaak van een vertaalbureau is het op correcte wijze vertalen van boeken, artikelen, documenten en andere teksten. Dit is logisch, maar er komt veel meer bij kijken dan vertalen alleen. Zo moeten de vertalers van Textcase altijd rekening houden met het auteursrecht. Het is namelijk verboden om teksten letterlijk te vertalen. Ook aan het gebruik van foto’s zijn regels verbonden. Hoe zit het precies met vertalen en het auteursrecht?

Het auteursrecht

Het auteursrecht maakt onderdeel uit van de Nederlandse wet. Wanneer iemand iets gemaakt heeft, zoals een artikel, foto of muziekstuk, heeft hij of zij het recht om te bepalen wat er met dit werk gebeurt. Andere mensen moeten aan de maker altijd toestemming vragen of zij het werk mogen gebruiken voor hun eigen website, tijdschrift of wat dan ook. Dit geldt ook voor het vertalen van teksten. Ook wanneer je tekst letterlijk vertaalt naar een andere taal is dit een schending van het auteursrecht.

Auteursrecht en vertaling

Bij het vertalen van een tekst moet je altijd toestemming vragen aan de oorspronkelijke rechthebbende. Dit  geldt ook voor teksten die in feite meer een bewerking dan een vertaling zijn.  Alleen rechtenvrije teksten vormen een uitzondering.  Textcase heeft al meer dan 40 jaar ervaring met het vertalen van allerlei soorten teksten. Zo zijn wij onder andere gespecialiseerd in het vertalen van bedrijfswebsites. De bedrijfswebsite geldt als het belangrijkste visitekaartje van een onderneming of product. Wij geven de informatie die ondernemers over willen brengen een passend mondiaal podium. De teksten zijn geschikt voor het web en meteen klaar voor publicatie in bijna elke taal die je kunt bedenken.

entrepreneur-593378_960_720

Auteursrecht voor afbeeldingen

Het auteursrecht heeft niet alleen betrekking op teksten, maar ook op afbeeldingen. Het kan je een flinke boete opleveren wanneer je deze zonder toestemming van de maker gebruikt. Let hoe dan ook altijd goed op het copyright tekentje ©. Soms geldt er echter een uitzondering op de regel, namelijk de zogeheten ‘creative commons’ licensie. Dit houdt in dat je bepaalde afbeeldingen zonder toestemming of onder bepaalde voorwaarden mag gebruiken. Ook vervalt het auteursrecht op afbeeldingen na enkele decennia. In Nederland is dit echter pas na 70 jaar. Door rechtenvrije teksten en foto’s te gebruiken voorkom je een hoop problemen. Populaire websites waar je rechtenvrije afbeeldingen vindt zijn onder andere:

– Pixabay
– Freeimages
– Everystockphoto
– Pexels
– RGBstock

Meer informatie?

Een website of boek perfect vertaald of geredigeerd?
Onze projectmanagers kunnen je vrijblijvend alles vertellen over hoe wij voor de beste vertalingen zorgen

Contacteer ons