Pasen is een prachtige tijd. Het is – met een beetje goed weer uiteraard – een van de mooiste momenten van het jaar. De natuur komt helemaal tot leven; bomen en struiken laten hun mooiste bloemen zien en de dieren zijn volop bezig met wakker worden en het zorgen voor nakomelingen. Met een zonnetje erbij lekker buiten zitten en genieten van de vogels is nu gewoon heerlijk. Maar waar komt Pasen eigenlijk vandaan, wat betekent het in de wereld en hoe viert men Pasen in de rest van de wereld? We zochten het voor je uit.

 

Waar staat Pasen voor?

Pasen is niet alleen een mooi moment waarop de ons land weer tot bloei komt, maar het is ook een van de grootste feestdagen voor mensen met het Christelijke geloof. Vanuit de hele wereld viert men op deze dag de wederopstanding van Jezus.

Wanneer je wat verder terugkijkt, heeft Pasen eigenlijk een heidense achtergrond. Lang voordat het christendom deze dag overnam, stonden de paasdagen voor de feestelijke viering van de lente. De dag waarop Pasen viel was niet, zoals nu, afhankelijk van de zondag, maar werd bepaald door de stand van de zon en maan en werd daardoor als heilig gezien. Omdat men vroeger veel meer een was met de natuur, waren de zon en de maan leidend in veel dingen. Wanneer deze beide even veel uren van de dag innamen, was het de lente-equinox. Dit was Pasen.

Toen later het Christelijke geloof zich over de wereld verspreidde, werd Pasen geassocieerd met de wederopstanding van Christus. We zien dat in de eerste eeuwen na het leven van Jezus, veel feestdagen eigenlijk gebaseerd werden op heidense festivals.

Pas vanaf het jaar 325 werd Pasen ingesteld op de eerste zondag na de eerste volle maan volgend op de lente-equinox. Vroeger was dit ergens tussen eind maart en eind april.

 

Leestip: dit zijn de 7 makkelijkste talen om te leren

 

De naam Pasen, wat betekent die eigenlijk?

Nu we weten waar het feest eigenlijk vandaan komt, kijken we ook nog naar waar de naam zelf vandaan komt. In veel Europese landen, is de naam Pasen afgeleid van het joodse festival “Passover”.

Zo heet het in het Frans bijvoorbeeld Paques, in het Grieks Pascha en in het Italiaans Pasqua.

In Engels sprekende landen wordt de naam “Easter” gebruikt, wat weer afstamt van de heidense godin Eostre.

In Duitsland noemt men dit festival ook daarop aansluitend Ostern, omdat de heidense godin daar Ostara heet.

 

Paastradities

Tegenwoordig is Pasen enorm commercieel, net als de meeste andere feestdagen. Dus worden er veel kaarten verstuurd, maar nog meer chocolade paaseieren en andere chocolade lekkernijen gekocht. Daarnaast is er voor velen een traditie om gezellig met vrienden of familie te eten, meestal met een paasbrunch of –lunch.

Van oudsher bevat de paastraditie in veel landen de volgende dingen:

  • Uitgebreide kerkdiensten,
  • Muziek,
  • Kaarsen,
  • Bloemen,
  • Kerkklokken luiden.

Pas in latere jaren kwamen de eieren daarbij, waarbij nieuwe tradities gevormd werden, zoals het zoeken van eieren, de Paashaas en het beschilderen van eieren.

 

Zo viert men Pasen in andere landen

Veel landen vieren Pasen zoals wij dat in Nederland doen, maar er zijn ook enkele leuke variaties op de viering in andere landen.

Zo hebben veel Italiaanse dorpjes (heilige) toneelstukken die de geschiedenis van Pasen weergeven. Dit lijkt een beetje op wat bij ons de Passion is, maar daar gebeurt dit in vele dorpen.

In Polen vieren ze Pasen vooral met veel eten en dan vooral met veel uitgebreide Poolse gerechten zoals babka (Poolse cake) en mazurka.

In Australië – en andere landen op het zuidelijk halfrond – is het herfst op het moment dat Pasen aanbreekt. Toch delen deze landen onze voorliefde voor lente-symbolen zoals de paashaas en eieren. Op de zondag is het traditie dat de paashaas eieren verstopt en de kinderen deze zoeken in de achtertuin.

Andere Engels sprekende landen, zoals Engeland, Amerika en Canada vieren “Easter” ook vooral als een feest met veel lekker eten en samenzijn met familie.

 

Was jij op de hoogte van de herkomst van Pasen? En hoe vier jij de paasdagen?