Op 4 oktober is het weer Dierendag: de dag om je huisdier een extra knuffel en wat lekkers te geven. In Nederland zijn we helemaal gek op onze dieren en wordt er jaarlijks enorm veel voor de huisdieren gedaan. Maar hoe is dat in de rest van de wereld? Viert men in andere landen ook Dierendag? Vanwege onze voorliefde voor talen en andere landen, zochten wij het voor je uit. Je leest het in deze blog.
Om maar direct met de deur in huis te vallen: Dierendag wordt in veel landen over de hele wereld gevierd, zij het vaak onder verschillende namen en op verschillende data. In Nederland valt Dierendag op 4 oktober, terwijl het in sommige andere landen op andere data wordt gevierd. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld wordt “National Pet Day” gevierd op 11 april, en in het Verenigd Koninkrijk is er “World Animal Day” op 4 oktober, net als in Nederland.
Het idee achter Dierendag
De eerste Dierendag werd in ons land in 1930 gevierd. Dit was het jaar nadat een jaar eerder, tijdens een internationaal Dierenbeschermingscongres, de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi tot Werelddierendag te verklaren.
De precieze naam, datum en manier waarop Dierendag wordt gevierd, kan variëren van land tot land en is dus niet helemaal gebonden aan die sterfdag van van Assisi. Het algemene idee achter de dag, om aandacht te vragen voor dierenwelzijn en de rechten van dieren te promoten, is wel overal in de wereld hetzelfde. Het is een gelegenheid voor mensen om hun liefde voor dieren te tonen, hun huisdieren te verwennen en bewustzijn te creëren over kwesties met betrekking tot dierenrechten en -welzijn.
Leestip: Zo viert men Halloween in de rest van de wereld
Wat doen we tijdens Dierendag
Omdat de dag zelf dus op de sterfdag valt van Franciscus van Assisi, kun je op Dierendag in diverse landen in de kerk je dieren laten zegenen. Waar het vroeger met name een christelijk feest was, is dit nu niet meer zo. Het is uiteraard, net als Valentijnsdag en Moederdag, een goede commerciële booster voor het bedrijfsleven. Dit neemt niet weg dat het idee om je dier extra in het zonnetje te zetten en te verwennen natuurlijk de basis is.
Nederland
In Nederland is Dierendag op 4 oktober. Mensen vieren deze dag door hun huisdieren extra te verwennen met speciale traktaties, cadeautjes en extra aandacht. Dierenasielen en -organisaties organiseren vaak evenementen om bewustzijn te creëren over dierenwelzijn.
Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk wordt Dierendag ook op 4 oktober gevierd als “World Animal Day.” Mensen zetten zich in voor dierenrechten en organiseren evenementen en inzamelingsacties voor dierenorganisaties.
Verenigde Staten
In de Verenigde Staten wordt Dierendag gevierd op 4 oktober, vergelijkbaar met Nederland. Mensen geven cadeautjes aan hun huisdieren, doneren aan dierenasielen en nemen deel aan evenementen ter ondersteuning van dierenwelzijn.
Duitsland
In Duitsland staat Dierendag bekend als “Welttierschutztag” en wordt het op 4 oktober gevierd. Mensen verwennen hun huisdieren en doneren aan dierenorganisaties. Er zijn ook vaak tentoonstellingen en educatieve evenementen over dierenwelzijn.
India
Dierendag in India wordt gevierd op 2 oktober, dezelfde dag als de geboortedag van Mahatma Gandhi, een voorstander van geweldloosheid en dierenrechten. Op deze dag worden evenementen georganiseerd om bewustzijn te creëren over de zorg voor zowel huisdieren als zwerfdieren.
Japan
In Japan wordt Dierendag gevierd op 11 april als “Inu no Hi” (犬の日), wat “Dag van de Hond” betekent. Mensen besteden speciale aandacht aan hun honden en er worden vaak evenementen georganiseerd om geld in te zamelen voor dierenopvangcentra.
Wat doe jij voor jou dieren op Dierendag? Verwen jij ze op die dag extra, of is het eigenlijk elke dag Dierendag in jouw ogen?