Halloween, het meest enge feest in de wereld, staat weer voor de deur op 31 oktober 2022. Het is een van de oudste feestdagen in de wereld en wordt elk jaar weer meer populair in ons land. De meeste mensen kennen Halloween als jezelf verkleden in enge kostuums, trick or treat, spookachtige pompoenen en horrorfilms kijken, maar hoe doet met dit in andere landen? En waar komt Halloween oorspronkelijk vandaan? Vandaag gaan we in op deze feestdag. Ook geven we je de top 5 spooky Halloween tradities uit de rest van de wereld.

 

De oorsprong van Halloween

De naam Halloween komt van de samenvoeging van “All Hallows’ evening” en is oorspronkelijk de vooravond voor de christelijke feestdag van de Allerheiligen, of wel “All Hallows’Day”. Deze dag was het begin van “Allhallowstide”, waarbij men gedurende 3 dagen de doden, heiligen en martelaren herdacht. Tegenwoordig is deze feestdag gewoon 1 dag; elk jaar op 31 oktober.

Wanneer we ver teruggaan in de geschiedenis, dan zien we dat de oorsprong van Halloween uit het oude Brittannië en Ierland komt. De bewoners van die landen starten vroeger het nieuwe jaar op 1 november, wat het begin van de winter was. Dit was ook de tijd dat de kuddes met dieren weer naar huis kwamen en het land kon vernieuwen. Dus vierden ze dit met het Samhain festival. De geesten van overledenen konden op dat moment weer even naar hun huis terugkeren en daarna doorreizen naar de onderwereld. De mensen staken tijdens dit festival grote vuren aan om enge en kwaadaardige geesten weg te houden. Ook droegen ze maskers en andere kostuums, zodat geesten ze niet konden herkennen. Dit klinkt allemaal al wat meer zoals het Halloween wat wij vieren. Hier komt de associatie met spoken, geesten, demonen en andere mythische wezens vandaan.

 

Leestip: 7 dingen die je niet moet vergeten op je buitenlandse vakantie

 

Zo wordt Halloween gevierd in de rest van de wereld

Laten we voorop stellen dat Halloween tegenwoordig vooral een heel commerciële feestdag is geworden. Voor de meeste mensen is de oude betekenis niet echt bekend en is het vooral een super leuk moment om je te verkleden, feestjes te bezoeken en je huis te versieren. In Amerika is het, na de kerst, de tweede meest commerciële feestdag, met een jaarlijkse omzet boost van maar liefst 10 miljard.

Laten we eens kijken hoe ze in andere landen Halloween vieren.

Amerika

Amerika is uiteraard het meest bekende land als het gaat om Halloween. Dit komt door de vele films en series die dit benadrukken, maar ook omdat ze het in dat land vooral heel groots aanpakken. In Canada en het Verenigd Koninkrijk, vieren ze deze dag op een zelfde manier als in Amerika, met trick or treat, grootse verkleedpartijen, pranks (grappen) en allerlei spellen. In Engeland vieren ze daarnaast nog Guy Fawkes Day op 5 november, waarbij ze grote vuren maken en vuurwerk afsteken.

In Zuid-Amerikaanse landen en Spanje heet deze dag de Día de los Muertos; de dag van de dood. Hierbij vereren de mensen hun overleden geliefden en voorouders. Het wordt gevierd op 2 november, waarbij vanaf 31 oktober de aanloop is. Het is dus eigenlijk een 3 daags festival. Veel mensen maken kleine altaren in hun huis om de doden te herdenken. Daarnaast wordt er allerlei eten gemaakt in de vorm van schedels, zoals brood en snoep.

Haïti mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Het land staat bekend om de voodoo en viert dan ook groots Fet Gede, het festival van de doden. Eigenlijk lijkt dit precies op Halloween, maar het heeft wel een andere betekenis. Op 1 en 2 november vereren de mensen in Haïti Baron Samedi, de vader van de overleden geesten. Er zijn dan allerlei optochten met dans en kostuums en mensen gaan naar grafplaatsen om de geesten eten aan te bieden.

Azië

Japan is een van de landen waar Halloween ook echt volop door volwassenen wordt gevierd. Ze laten trick or treat meestal zitten, maar richten zich dan wel volop op verkleedpartijen. Een van de grootste evenementen tijdens deze viering is de Kawasaki Halloween parade, waarbij 4000 verklede mensen een gigantische parade maken in het thema van de doden, spoken en andere enge dingen.

In China viert men Teng Chieh, ofwel het Hongerige geesten festival. Het lijkt op Halloween, maar het is eigenlijk een hele oude Chinese traditie, waarbij men de geesten die op aarde zijn de weg wijst. Tijdens de maand van de geesten, welke in februari wordt gevierd, plaatsen Chinezen foto’s, versieringen, cadeautjes en eten voor overleden familieleden, in de hoop dat de geesten hun zegen geven voor de levenden.

Europa

Italië heeft naast de Halloween festiviteiten ook een eigen traditie, namelijk Ognissanti. Dit is hun feestdag van de Allerheiligen en valt op 1 en 2 november. Bij Ognissanti worden de geesten van de overledenen gevraagd om terug te komen naar de nog levenden nabestaanden. Er wordt dan ook eten neergezet voor de geesten en versieringen geplaatst om ze te verwelkomen.

Tot slot Frankrijk, waar Halloween niet echt gevierd wordt, maar waar men wel All Saints Day viert op 1 november. Veel Fransen zien Halloween als iets echt Amerikaans en houden het dus liever bij hun eigen tradities. Tijdens hun feestdag bezoeken veel mensen de kerk en grafplaatsen om bloemen te leggen op de graven van familieleden.

 

De top 5 spooky Halloween tradities

We willen nog kort de meest gebruikte en meest bekende Halloween tradities benoemen.

Op 1 staat absoluut het verkleden in enge kostuums. Voor veel mensen is dit hét teken van Halloween. Op social media zie je heel veel voorbeelden van bloedstollende outfits en make-up. Voor veel mensen is dit iets waar ze een lange tijd naartoe leven.

Nummer 2 is het pompoen snijden, of gesneden pompoenen kopen. Dit is een van de meest bekende tradities en met verlichting erin kan dit een super leuk en spooky effect geven. De oorsprong van het snijden van pompoenen met Halloween komt voort uit de vroegere tijden, waar men rapen in enge gezichten sneed en hier een kaars in zette. Deze enge gezichten beeldden de doden uit. Deze rapen werden ‘punkies’ en ‘Jack o’lantern’ genoemd. Later werden hiervoor pompoenen gebruikt, omdat die makkelijker te bewerken waren en vooral omdat deze veel meer voorradig waren in het najaar in Amerika.

Trick or treat is eigenlijk iets echt Amerikaans. In Nederland kennen we voornamelijk Sint-Maarten, wat we op 11 november vieren. Het lijkt heel erg op trick or treat, waarbij kinderen langs de deur gaan. Vanuit Hollywood kent vrijwel iedereen deze traditie en de associatie met Halloween.

Halloween staat ook bekend om de kleuren oranje en zwart. Je ziet dan ook dat dit een traditie is geworden, om zoveel mogelijk in die kleuren te versieren. Uiteraard komen de kostuums en de pompoenen hier om de hoek kijken.

Tot slot is Halloween dé tijd om te genieten van enge verhalen – of tegenwoordig enge films. Wie houdt er niet van, lekker griezelen. Deze feestdag is hier perfect voor, zeker als de winter voor de deur staat en het vroeg donker is. Je ziet dit ook terugkomen aan de diverse horrorfilms die rond deze tijd uitkomen.

 

Vier jij ook Halloween? En wat is jouw favoriete traditie?