Op 5 december is het weer zover; vrijwel het gehele land viert Sinterklaas. Ondanks dat het feest door bekende redenen ook negatief in het nieuws is geweest, is het nog steeds mateloos populair in Nederland. Het is een tijd van spanning, sensatie en cadeautjes voor kinderen, maar ook voor leuke omzetten bij ondernemers. Maar zijn er nog andere landen die ook Sinterklaas vieren, of zijn wij het enige land? Wij zochten het voor je uit.

 

De oorsprong van Sinterklaas

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: Sinterklaas komt niet van oorsprong uit Spanje. Volgens de geschiedenis, begint de traditie in de 4e eeuw in Turkije. Nicolaas is daar de bisschop van Myra en staat bekend om de wonderen die hij verricht. Hij stierf op 6 december, ongeveer 340 jaar na Christus. Na zijn dood werden zijn overblijfselen naar Italië verplaatst en werd hij heilig verklaard en werd het dus Sint Nicolaas. Waar zijn “woonplaats” in Spanje vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Er zijn wel veel legendes over zijn wonderen en goede daden en het uitdelen van cadeautjes en strooien met snoepgoed is gebaseerd op de vrijgevigheid van Sint Nicolaas. Ook is het onbekend waar zijn zwarte pieten als hulpjes vandaan kwamen, maar de aanname is dat hij in Afrika ervoor gezorgd dat slaven bevrijd werden en zij hem als dank bleven helpen.

In het verleden was het Sinterklaasfeest vooral populair onder de protestantse bevolking, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot een nationale traditie, die niet weg te denken is in Nederland.

 

Leestip: De beste manieren om je sales te boosten voor de feestdagen

 

In deze andere landen viert men ook Sinterklaas

Nu we ongeveer weten waar Sinterklaas vandaan komt, is het ook leuk om te weten welke andere landen dit feest vieren.

 

Sinterklaas in België

In Belgie vieren ze Sinterklaas op een manier die erg lijkt op de onze, maar dan op 6 december in plaats van 5 december. Eigenlijk is dat logischer, want zoals je hierboven hebt gelezen is dat de daadwerkelijke sterfdag van Sint Nicolaas.

Net als in Nederland is het een groot kinderfeest in België, waarbij kinderen cadeautjes krijgen en er ook pieten zijn, met pepernoten en chocoladeletters.

 

Frankrijk

Ook in Frankrijk viert men in bepaalde delen Sinterklaas. Hier het feest Saint Nicolas en vieren ze, net als in België, op 6 december. In grote lijnen is het hetzelfde als bij ons qua viering, maar een groot verschil is het ontbreken van zwarte piet. Waar de pieten bij ons hulpjes van de Sint zijn, kennen ze in Frankrijk Père Fouettard, wat een donker gekleurde boeman is, die helemaal in het zwart gekleed is.

 

Curacao

Op Curacao vieren ze ook Sinterklaas. Eigenlijk is de viering daar hetzelfde als bij ons in Nederland.

 

Oostenrijk

Kennen jullie de legende van Krampus? We komen daar in een andere blog nog een keer op terug, maar Krampus is een soort demoon die in de decembermaand de mensen terroriseert. Wellicht bekend van films uit Hollywood. In Oostenrijk viert men wel Sinterklaas, maar in tegenstelling tot bij ons is het minder een kinderfeest omdat Krampus samen met Sinterklaas op pad gaat. Een soort goed en kwaad samen. Op pakjesavond zijn er optochten met verklede mensen die als de demoon Krampus rondlopen en mensen bangmaken. Voor dat deel dus totaal anders dan bij ons in Nederland.

Overigens is Krampus ook in diverse andere landen een legende.

 

Zwitserland

Tot slot Zwitserland, waar men ook Sinterklaas viert. Hier heet de heiligman Samichlaus en de pieten Schmutzli. Naast cadeautjes en snoepgoed, zijn er in Zwitserland optochten tijdens de feestdagen; ze vieren het feest op 5 en 6 december.

 

Het is altijd leuk om te kijken hoe men de tradities uit Nederland in andere landen viert. Ook Sinterklaas wordt in diverse andere landen gevierd en is daarmee dus geen typisch Nederlands feest.

Vieren jullie Sinterklaas?