De feestdagen staan voor de deur en het einde van het jaar nadert. Dat de Sint het land verlaten heeft is voor veel mensen in Nederland het startsein voor het optuigen van de kerstboom. We versieren het huis met lichtjes, kaarsjes en andere kersttaferelen. Wanneer je in december door je eigen straat loopt, zien al die schitteringen in het donker er gezellig en knus uit.
Kerstwens
Het uitbrengen van een kerstwens stamt al uit de middeleeuwen. We wensen onze naasten een fijne kerst en een gelukkig nieuw jaar. Dat kan in bijna alle talen van de wereld. Bijvoorbeeld in Egypte: Colo sana wintom tiebeen, Mele Kalikimaka ame Hauoli Makahiki Hou zeggen ze in Hawaï en in Vietnam zeg je: Chúc mùng Gi´ng Sinh. Vroeger stuurden we onze wensen massaal per postkaart, tegenwoordig worden kerstwensen steeds vaker verspreid via Facebook, Twitter en andere sociale kanalen. Of nog gemakkelijker: via whatsapp.
De geit
Het is per persoon verschillend hoe de feestdagen worden ervaren. De een heeft er helemaal niets mee en de ander gaat er totaal in op. Alles kan, alles mag. Kerst spreekt alle talen, maar hoe kerst gevierd wordt verschilt per land. Waar in Nederland het kerstverhaal van Jozef, Maria en het kindje Jezus centraal staat, speelt in Scandinavië de geit een grote rol. Een geit? Ja echt! Volgens een oude Scandinavische legende komen rond de jaarwisseling boze geesten tevoorschijn en geiten zouden deze kunnen verdrijven.
Zomerse kerst
Dat een winterse temperatuur geen must is om Kerstmis te vieren bewijst Australië. Het Australische kerstfeest kan in alles vergeleken worden met kerst in Engeland, maar er is één groot verschil: in Engeland is het winter in december, terwijl in Australië de zomer dan hoogtij viert. Deze tropische sferen staan de winterse taferelen niet in de weg. Integendeel! Er worden grote kerstoptochten gehouden, de Kerstman rijdt langs in zijn slee, voortgetrokken door rendieren en overal klinken de bekende carols.
Spinnenwebben
Tijdens de feestdagen zie je tegenwoordig veel ‘unieke’ kerstboomversieringen voorbij komen, maar de meest traditionele zijn toch wel de kerstballen, slingers en lichtjes. Met als pronkstuk natuurlijk de piek. In Oekraïne zien de kerstbomen er iets anders uit. Daar worden kerstbomen met spinnenwebben versierd, een gewoonte die is ontstaan vanwege een mythe. Dit verhaal gaat over een arm gezin dat een kale kerstboom in huis heeft staan. Op een ochtend worden ze wakker en zien ze hun boom schitteren in het ochtendlicht. Er hing een zilveren en gouden gloed over de boom door de webben van een paar ijverige spinnen.
Cadeautjes onder de kerstboom
Een andere traditie die in veel landen bekend is, zijn de kerstgeschenken. Ook wel bekend als de cadeautjes onder de kerstboom of een kerstpakket van het bedrijf waar je werkt. En of je nu wel of niet in de Kerstman gelooft, cadeaus zijn zowel leuk om te geven als te krijgen. Hieronder geven we een aantal boeken als cadeautip. In Nederland geven we elkaar wel vaker een boek. Hiermee geef je de ander eigenlijk ook ‘tijd voor jezelf’. In China geldt dit niet. Daar kun je elkaar eigenlijk geen boek cadeau geven. Het Chinese woord voor ‘boek’ klinkt namelijk hetzelfde als ‘verliezen’, en dat wil je elkaar natuurlijk niet toewensen!
Cadeautips nodig? Kijk eens naar onderstaande, net verschenen boeken.
Sportaltas (Mariani) Heldenatlas (Colombo) Neni’s Tel Aviv JD Robb 13 JD Robb 14