In onze series met feestdagen en bijzondere gelegenheden in de rest van de wereld, hebben we het onder andere al gehad over Hemelvaart, Pasen, Moederdag en Valentijnsdag. Op 5 juni is het in Nederland Pinksteren. Of en hoe men dit in de rest van de wereld viert? Wij zochten het voor je uit. Lees het in deze blog.

 

De betekenis van Pinksteren

Op eerste Pinksterdag, een christelijke heilige dag, herdenkt men de neerdaling van de heilige geest van Jezus over de apostelen. Het is symbolisch voor de vereniging van mensen met God, waarbij de apostelen vlammen zagen en stormgeluiden hoorden.

Volgens het Nieuwe Testament gaf de heilige geest zijn apostelen de mogelijkheid om andere talen te spreken en het woord van God te verspreiden. Zo ook aan de joden die  in Jeruzalem waren voor “Sjavoeot”, een oogstfeest, gevierd op 50 dagen na het Matse-feest. Hiermee is de oorsprong van Pinksteren dus deels Hebreeuws.

Vele christenen zien de neerdaling van de heilige geest als het begin van de kerk.

De naam Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord “Pentèkostè”, wat vijfstigste betekent. Pinksteren valt dan ook altijd op de 50e dag na eerste paasdag en 10 dagen na Hemelvaartsdag. Het is daarmee niet op een vaste dag in het jaar, maar eerste Pinksterdag valt wel altijd op een zondag.

 

Zo vieren wij Pinksteren in Nederland

Hoewel Pinksteren tegenwoordig onderdoet voor Pasen en Kerst, is het toch een van de belangrijkste feestdagen. Er waren vroeger veel bijzondere tradities aan verbonden, zoals het loslaten van duiven in de kerk en het strooien van pioenrozen-blaadjes. Ook werden kaartjes met pinkstergroeten gestuurd, maar dit is tegenwoordig niet veel meer in gebruik.

Pinksteren wordt gevierd op twee dagen en dit zijn in Nederland officiële feestdagen. Op de eerste dag, de zondag, zijn er nog veel traditionele pinkstervuren te bezoeken. Nieuwere tradities zijn het geven van pinksterbloemen en het bezoeken van een festival, zoals Pinkpop. Dit festival valt niet altijd precies in het Pinksterweekend, maar kan soms iets later plaatsvinden als dat beter past met tourschema’s.

Op de tweede dag genieten de meeste mensen lekker van een extra vrije dag om een woonboulevard of festival te bezoeken. Oorspronkelijk duurde het feest nog langer, maar die extra dagen zijn in de loop der jaren afgeschaft.

 

Zo viert men Pinksteren in andere landen

Niet alleen in Nederland is Pinksteren een nationale feestdag. In de meeste Europese landen is dit het geval. Aangezien het een belangrijke dag is voor christenen, worden deze dagen in een groot deel van de wereld gevierd.

In veel Engelstalige landen wordt eerste Pinksterdag ook wel “Whit Sunday” genoemd, waar tweede Pinksterdag dan “Whit Monday” is. In Engeland is Pinksteren een grote happening. Hier zijn vele kerkelijke diensten, parades en markten. Vanuit vroeger werd er ook met kazen gerold en gedanst. Afhankelijk van de streek in Engeland gebeurt dit nog steeds.

In Italië was het gebruikelijk om tijdens deze feestdagen rozenblaadjes vanaf de kerktorens te strooien om de vlammen van de neerdaling van de heilige geest na te bootsen.

Frankrijk heeft als traditie dat er in de kerken op trompetten wordt geblazen tijdens de dienst, om de stormgeluiden van de heilige geest na te bootsen.

In Finland hebben ze een bijzonder gezegde wat ongeveer vertaald iets zegt als: “als je voor Pinksteren nog geen geliefde hebt gevonden, zal je die tijdens de zomer ook niet vinden”. Het is daar dus zaak om veel te daten voor deze feestdagen.

In Oekraïne is het lentefeest geassocieerd met Pinksteren. Dit lentefeest gaat gepaard met het schoonmaken van het huis, veel lekker eten en het versieren van huizen en kerken met allerlei mooie, wilde bloemen en andere planten en kruiden. Tijdens Pinksteren zelf wordt er vervolgens een 7 gangen diner gegeven.

In veel andere landen zijn er bijzondere kerkdiensten en geniet men vooral van een of enkele vrije dagen.

 

Hoe vier jij Pinksteren? Doe je nog speciale dingen, of zijn het voor jou gewoon twee vrije dagen om even bij te komen?