We horen het regelmatig; ik wil wat voor mezelf gaan doen en ga een webshop starten. Dit is een super leuk idee, wat heel goed uit kan pakken. Maar helaas zien we het ook nog weleens stuklopen op weinig bezoekers en weinig omzet. Zonde en wellicht ook helemaal niet nodig. Om je beter op weg te helpen om jouw webshop een succes te maken, hebben we 7 manieren uitgelicht die je kunnen helpen om een succesvolle webshop op te zetten.

 

Het is voor veel mensen een fantastische droom: een webshop hebben en lekker vanuit huis geld verdienen. Het klinkt ook allemaal super mooi, met de nodige succesverhalen online over mensen die vele malen een normaal salaris verdienen met een paar uur per dag werken aan hun shop, vanaf de bank. In de praktijk kán het zeker zo leuk en goed zijn, maar dat gebeurt uiteraard niet altijd. Waar sommige mensen heel goed slagen, gaan anderen onderuit om allerlei redenen.

We hopen dat je met deze 7 tips meer succes kan hebben met je eigen webshop en zo een dik belegde boterham kan verdienen.

 

Creëer een goed merk

De basis van elke succesvolle webshop – en elke onderneming – is “branding”, oftewel je merk bekend maken bij je doelgroep. Wanneer mensen je merk gaan associëren met betrouwbaarheid en kwaliteit, of super scherpe prijzen (afhankelijk van wat je wilt gaan doen met je webshop), kun je langdurige voordelen realiseren. Dit leidt er op lange termijn toe dat je omzet stijgt.

Een goede manier om je merk te promoten is het creatief zijn in advertenties en andere uitingen. Zorg dat je onderscheidend bent.

 

Bied goede klantenservice

Helaas is dit nog vaak iets wat vergeten wordt, maar wat heel belangrijk is om je merk op te bouwen en klanten aan je te binden: goede klantenservice. Aangezien de concurrentie groot is online, is dit een van de beste manieren om onderscheidend te zijn. Wanneer je hele goede klantenservice biedt, zal ook je klantenbestand op een organische manier groeien.

Handige en super makkelijke manieren om je klantenservice te verbeteren zijn het tonen van je telefoonnummer, e-mailadres en eventueel een chatfunctie. Door ook snel te reageren, voelen klanten zich gehoord en meer op hun gemak. Ook een FAQ, of veelgestelde vragen sectie op je site is erg handig en bespaart jou tijd met het beantwoorden van vragen.

 

Geef eens iets weg

Iets weggeven om klanten te werven is een bekende truc, maar nog steeds een topper. Kortingen of gratis producten trekken nu eenmaal mensen aan. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld korting bij de eerste aankoop, of een gratis product wanneer mensen zich ergens voor aanmelden.

 

Gebruik social media

Social media is heel populair en wordt door zeer veel mensen gebruikt. Het is dus bij uitstek een manier om nieuwe klanten te werven en in contact te blijven met je doelgroep. Ook kun je social media gebruiken voor reviews, die andere mensen weer kunnen helpen over de streep te trekken om bij jou iets te kopen. Al met al een van de beste manieren om mensen bekend te maken met jouw naam en merk en zeker iets wat niet mag ontbreken in je dagelijkse routine van het runnen van je webshop.

 

Leestip: De beste social media netwerken voor zakelijk gebruik in 2023

 

Maak gebruik van betaalde advertenties

Het gebruik van betaalde advertenties online is een hele goede manier om meer mensen naar jouw merk en webshop te trekken. Het is helaas wel iets wat veel geld kost en daarom is het heel belangrijk om goed te kijken naar de ROI (Return on Investment). Lees jezelf in over het opzetten van succesvolle google ads campagnes, of hoe je optimaal gebruik kan maken van betaalde campagnes op social media. Op deze manier kun je heel snel veel succes boeken.

 

Let op je prijzen

Hoe je het ook went of keert; prijzen zijn heel belangrijk. Hoe mooi je webshop ook is, of hoe goed je alles verder geregeld hebt, als je prijzen veel te hoog zijn wordt het toch lastig.

Dit is een van de meest lastige punten van het runnen van een succesvolle webshop. Enerzijds wil je jezelf niet uit de markt prijzen, maar anderzijds wil je ook graag wat verdienen. Daarnaast moet je concurreren met grote bedrijven zoals Amazon. Door de juiste combinatie te vinden van een goede prijs, een goed merk en goede service, kun jij ook prima de concurrentie aangaan met bestaande, grote merken.

Dropshipping is een manier om je kosten te drukken en daardoor meer concurrerend te zijn.

 

Maak het uniek

Een ander heel belangrijk punt is om onderscheidend te zijn in alles wat je doet. Maak het uniek, zodat je minder last hebt van andere concurrenten. Een optie is om producten te verkopen die je zelf maakt, of producten die de klant naar eigen wens kan customizen. Dit is iets wat veel klanten erg waarderen en ook bereid zijn om meer voor te betalen.

 

We hopen dat je met deze 7 manieren om een succesvolle webshop te maken jouw eigen business een boost kan geven.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder, bijvoorbeeld met het vertalen van je webshop zodat jij ook internationaal kunt doorbreken.