Sint Maarten, wie kent het niet van toen je nog klein was, of nu je zelf kinderen hebt. Gezellig met vriendjes en vriendinnetjes langs de deuren met een lampion, een liedje zingen en tassen vol snoep ophalen waar je je vervolgens maanden ziek van at. Maar wat weten we eigenlijk van deze feestdag en viert men 11 november ook in andere landen? We zochten het voor je uit.

 

De oorsprong van Sint Maarten

Sint Maarten op 11 november is wel een feestdag, maar wordt niet overal in Nederland echt gevierd. Toch is het een oude traditie die, met name voor jongere kinderen, super leuk is en waar wij vroeger ook veel plezier aan beleefden. Het is ontstaan uit een samenvoeging van diverse tradities.

Een deel van de oorsprong van Sint Maarten ligt in de naamdag van Sint Martines van Tours. Deze man werd geboren in het jaar 316 in Hongarije. Toen hij in het jaar 397 stierf, leefde hij als toegewijd bisschop en had hij vele kloosters gesticht in Frankrijk. Vanwege zijn daden voor het geloof, werd hij in het jaar 650 door de kerk heilig verklaard, vandaar de naam Sint Martinus, of Sint Maarten. Op 10 november werd zijn naamgenoot Maarten Luther gedoopt en dit wordt in sommige landen als combinatie van deze twee gelegenheden gevierd.

Ganzen

Tot slot is Sint Maarten ook bekend om zijn connectie met ganzen. Toen hij bisschop was, verstopte hij zich in een ganzenhok omdat hij niet verkozen wilde worden tot paus. Hierdoor werden er op 11 november, ter ere van Mars, ganzen geofferd. Dit noemde men ook wel de Sint-Maartensgans en deze werd gebruikt als bescherming tegen kwade invloeden.

Het andere deel van de traditie, het lopen met lampionnen en snoepjes ophalen, vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in meer heidense tradities. Volgens bronnen was het een bedelfeest waarbij mensen met brandbare materialen langs de deuren liepen. Op 11 november begon de winterse vastentijd en werd er die dag nog veel gegeten en gefeest.

Weer een ander verhaal linkt het lopen met lampionnen aan Allerzielen; een katholiek feest waarbij men met lichtjes loopt om overledenen te herdenken. Dit vond plaats op 2 november, maar is lange tijd geleden verschoven naar 11 november.

Tegenwoordig is de achterliggende betekenis dus enigszins onduidelijk door de diverse verhalen uit de geschiedenis, maar zeker door tradities als Halloween, wordt ook Sint Maarten nog veel gevierd omdat het vooral heel leuk is.

 

In welke landen viert men ook Sint Maarten?

In Nederland bestaat het vieren dus vooral uit het rondgaan met kleurrijke lampionnen, liedjes zingen en snoepjes verzamelen. Maar ook in andere landen viert men deze feestdag.

Duitsland en Oostenrijk

Bij onze Oosterburen en in Oostenrijk, wordt tot op de dag van vandaag nog de traditie van het ganzen-eten in stand gehouden op Sint Maarten. Ook hier wordt er, weliswaar in mindere mate, ook wel in optochten met lichtjes gelopen op deze dag.

België

Ook in bepaalde regio’s in België viert men Sint Maarten zoals wij dat doen met lampionnen en snoepgoed. In andere regio’s van het land vieren ze het anders, namelijk met concerten en muziek.

Frankrijk en Zwitserland

Met name in Noord Frankrijk wordt ook Sint Maarten volop gevierd op een vergelijkbare manier als bij ons in Nederland.

Hongarije

In Hongarije vieren ze ook Sint Maarten, maar dan net even anders. Hier worden nog veel ganzen gegeten op de dag die ze daar Márton-nap noemen. Dit komt door het idee van de vastentijd van vroeger en staat nu vooral in het teken van veel en lekker samen eten.

 

Doe jij tegenwoordig nog aan Sint Maarten met je kinderen? Of komen er bij jou nog andere kinderen langs de deur met liedjes?