Hobby’s zijn altijd al enorm populair geweest in de hele wereld. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een groep mensen die het als hobby heeft. Waar de pandemie een paar jaar geleden een deuk sloeg in de omzet van veel sectoren, stond de hobby sector sterk en groeide gewoon door. Vandaag duiken we in de wondere wereld van hobby’s en kijken we naar de meest populaire en bijzondere hobby’s die je wereldwijd kunt aantreffen. Als je zelf nog zoekt naar een hobby, is dit een leuke bron van inspiratie.

 

De groei aan webshops gericht op vrijetijdsbesteding, laat zien dat er een grote economische relevantie is voor hobby’s. Met name vanaf 2020 zien we in Nederland bijna een verdubbeling van de hoeveelheid webwinkels! In Amerika is de verkoop van speelgoed, games en andere hobby artikelen ook meer dan verdubbeld in diezelfde periode. Dit geeft aan hoe populair hobby’s wereldwijd zijn. Maar wat zijn nu de meest populaire? En wat zijn de meest aparte (in onze ogen)? Wij doken in die boeiende onderwerp.

 

Dit zijn de meest populaire hobby’s in de wereld

We hebben een lijstje van de meest populaire hobby’s voor je gemaakt. We verwachten een groot deel je niet zal verbazen, maar misschien zitten er toch nog enkele verrassingen bij. Er zijn weinig exacte cijfers over de populariteit, dus we noemen ze in willekeurige volgorde.

Tuinieren

Tuinieren is en blijft een van de grootste hobby’s in de wereld. Alleen al in Amerika naar schatting jaarlijks ruim 180 miljoen mensen bezig met tuinieren. Alleen in Australië en China is het nog meer populair (procentueel gezien).

 

Gamen

Gamen is zo mogelijk nog groter dan tuinieren en naar schatting zijn er momenteel ongeveer 3,3 miljard gamers wereldwijd die regelmatig een videogame spelen. Dit maakt het tot een van de grootste industrieën in de wereld, met een omzet van bijna 300 miljard dollar jaarlijks. Ook het aantal mensen wat gamen tot beroep heeft gemaakt groeit enorm door, denk aan streamers en e-sports. Ander soort spellen zijn ook populair, denk aan woord spelletjes en bord spellen.

Lees ook: Zo zet je TikTok optimaal in voor je bedrijf

 

Fotografie

Met de komst van de smartphone en bijbehorende camera, is iedereen tegenwoordig een beetje fotograaf. In 2021 waren er daarnaast ook bijna 75 miljoen professionele fotografen. Hoeveel hobby fotografen er zijn is onmogelijk om te schatten, maar de foto sector groeit vooralsnog elk jaar lekker door.

 

Koken en bakken

Voor de een is koken een noodzakelijk kwaad en voor de ander is het (meer dan) een hobby. Koken is hoe dan ook heel populair. In Amerika geeft ongeveer 40% van de mensen aan dat ze koken en bakken als hobby zien. In de rest van de wereld is dit niet veel anders, wat het in het algemeen tot een van de meest populaire hobby’s in de wereld maakt.

 

Lezen

Volgens schattingen worden er elk jaar wereldwijd ongeveer 2,2 miljard boeken verkocht, met een waarde van bijna 80 miljard dollar. Dit geeft aan hoe groot deze hobby wereldwijd is. De landen waar de meeste boeken verkocht worden zijn Amerika, Engeland en China. Maar ook in Nederland gaan er jaarlijks ruim 40 miljoen boeken over de toonbank. Dat zijn heel wat uren leesplezier!

 

Reizen

Is reizen echt een hobby? De meningen zijn enigszins verdeeld, maar dat neemt niet weg dat er jaarlijks wereldwijd enorm veel gereisd wordt. We rekenen woon-werk verkeer en dergelijke dan uiteraard niet mee, maar kijken naar mensen die meer van de wereld willen zien. Afgezien van rond 2020, zien we een sinds 1950 een stabiele groei van het aantal internationale reizen, wat aangeeft dat het wereldwijd blijvend populair is.

 

Vissen

Met vissen kun je denken aan aquariums en natuurlijk aan hengelsport. Eigenlijk zijn beide wereldwijd enorm populair. Om even binnen onze landsgrenzen te blijven: bijna 1,5 miljoen mensen pakken in hun vrije tijd weleens een hengel en zitten lekker aan de waterkant. Dit maakt het net zo groot als voetbal. In bijna 10% van de huishoudens staat een aquarium, wat het de derde populairste dierenhobby in ons land maakt.

Daarnaast zijn huisdieren in het algemeen blijvend populair. Volgens Dibevo hebben ruim 4 miljoen Nederlandse huishoudens één of meer huisdieren.

 

Tekenen en schilderen

Tekenen en schilderen zijn heel rustgevend voor veel mensen en het zijn dan ook twee van de meest populaire hobby’s in de wereld. In Nederland zijn er ongeveer 1,7 miljoen mensen die deze hobby hebben, waarvan 75% vrouw is. In Amerika is dit aantal ruim 40 miljoen mensen.

 

Films en series

Gewoon lekker op bank een film of serie bingen, of lekker een bioscoopje pakken; het is en blijft enorm populair. Ondanks de komst van streaming diensten, blijven bioscopen ook gewoon veel mensen trekken. Wanneer je kijkt naar de grootste streaming diensten, Netflix en Amazon Prime, zie je dat die twee samen al bijna een half miljard abonnees hebben. Dit geeft wel aan hoe populair films en series kijken is.

 

Sporten

Er zijn natuurlijk heel veel sporten, maar in het algemeen is sporten nog steeds een van de meest populaire hobby in de wereld. Fitness, voetbal, wielrennen en tennis zijn slechts een aantal sporten met een hele grote hoeveelheid deelnemers.

Leestip: Sport en vertalingen; profileer je sportclub internationaal

 

Bonus: de meest bijzondere hobby’s

Nu je een beeld hebt van de meest populaire hobby’s in de wereld, willen we je nog enkele bijzondere (of gekke) hobby’s meegeven. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een doelgroep voor. We noemen enkele opmerkelijke hobby’s:

  • Extreem strijken (ja, op extreme locaties kleding strijken is een hobby, er is zelfs een WK).
  • Mieren in een gesloten aquarium houden.
  • “Ferret legging”: hoe lang kun je een levende fret in je broek houden? Er is een groep mensen die dit als hobby heeft.
  • Speciale kever soorten kweken om ze tegen elkaar te laten vechten. Een beetje zoals hanengevechten, maar dan anders.
  • Verkennen van steden, gebouwen en gebieden die verlaten zijn. Denk ook aan tunnels en vervallen kastelen. Dit wordt ook gecombineerd met geesten zoeken en filmen.

 

Wat is jouw favoriete hobby en wat is in jouw ogen de meest bijzondere hobby?