Tijdens het boodschappen doen zal het je ongetwijfeld opgemerkt zijn. Bij veel verschillende producten kun je de laatste jaren kiezen voor een fair trade keurmerk. Oftewel: producten die ‘eerlijk’ gemaakt zijn, waarbij de oorspronkelijke producenten, zoals koffie- en cacaoboeren, een eerlijke prijs betaald krijgen en niet uitgebuit worden voor een zo hoog mogelijke winst. Kies jij bewust (vaker) voor fair trade producten?

Eerlijke ontwikkelingshandel

Fair trade staat voor eerlijke ontwikkelingshandel waarbij het mogelijk moet zijn voor alle schakels in de handelsketen winst te maken. Voor veel boeren in ontwikkelingslanden is hun inkomen vaak onzeker door de veranderlijke prijzen op de wereldmarkt. Bij fair trade producten weet je zeker dat de boeren die hierbij aangesloten zijn voldoende betaald krijgen zodat zij hun vaste lasten kunnen betalen, maar ook kunnen zorgen voor hun gezin en kunnen investeren in hun bedrijf of omgeving.

Dubbel genieten

Een van de bekendste keurmerken voor fair trade – en ook een van de opdrachtgevers van Textcase – is UTZ / Rainforest Alliance (twee keurmerken die onlangs gefuseerd zijn). Een keurmerk voor onder andere chocolade met natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw, bosbouw en toerisme hoog in het vaandel. Voor dit keurmerk chocolade verzorgen we verschillende vertalingen in meerdere wereldtalen. Dubbel genieten voor ons dus met zowel een passie voor taal als voor chocolade!

Gunstige effecten

Onze favoriete keurmerk (pure!) chocolade is het chocolade tablet met hazelnoot, van de Jumbo. En geloof me, die mening is gestoeld op een uitgebreid onderzoek, dat uiteraard met liefde is uitgevoerd. Naast het feit dat deze chocolade duurzaam en erg smaakvol is, heeft het eten van pure chocolade (want: minder suiker en meer cacao) nog meer gunstige effecten. We pikken er een paar uit om deze guilty pleasure een beetje te vergoelijken:

  • chocolade met een hoog cacao-gehalte bevat flavonoïden van de cacaoboon. Deze stoffen hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen;
  • daarnaast zorgt de smaakbeleving van chocolade voor de aanmaak van het stofje endorfine, dat je een fijn, warm en euforisch gevoel kan geven;
  • chocolade kan de veroudering van je hersenen tegengaan, wat wil zeggen: ervoor zorgen dat je geheugen minder snel achteruit gaat en in het allerbeste scenario zelfs verbetert;
  • verder valt er te lezen dat chocolade – door de stof lecithine – het ‘slechte’ cholesterol (LDL) in je lichaam zou verlagen en meer van het ‘goede’ aan zou maken;
  • tot slot: chocola bevat ook fenylethylamine, een stof die je verliefd gevoel geeft en zodoende als licht antidepressivum werkt.

Zo puur mogelijk

Ondanks de goede eigenschappen kunnen we chocolade niet als ‘gezond’ bestempelen, maar als genotsmiddel waar je het beste met mate van kunt genieten. Wil je echt met een goed gevoel chocolade oppeuzelen en zo optimaal mogelijk profiteren van de gezonde eigenschappen en voedingswaarden van cacaobonen? Kies dan zo puur mogelijk op twee manieren: namelijk voor fair trade chocolade met een keurmerk zoals UTZ / Rainforest Alliance en met een cacaopercentage van minimaal 70%.