Het wintersportseizoen is inmiddels volop aan de gang en startte begin dit jaar met een flinke lading sneeuw. De media stond er vol van. Lokale bewoners uit bijvoorbeeld Oostenrijk meldden dat zij nog nooit zoveel sneeuw hadden meegemaakt zo vroeg in het seizoen en aan het eind van deze maand wordt dit feitelijk bevestigd. Januari 2019 zet een nieuw sneeuwrecord. Een bericht dat bij menig fervent wintersporter vlinders geeft: kunnen we al gaan?

Tien meter

In een maand tijd is er ongeveer tien meter sneeuw gevallen in Oostenrijk, waarvan de eerste zeven meter viel in slechts zeven dagen. In de afgelopen dertig jaar zijn zulke hoeveelheden niet in zo’n korte tijd gevallen. Aan de ene kant fantastisch nieuws natuurlijk voor wintersporters, maar aan de andere kant zorgde dit ook voor uitdagingen. Tijdelijk dicht gesneeuwde dorpen, gevaar voor lawines en – vooral niet onbelangrijk – kilometers files op de wegen vanwege sneeuwval en gladheid.

Sneeuwkettingen

Ging je als wintersporter met de auto naar Oostenrijk de eerste twee weken van januari, moest je hier extra goed rekening mee houden. Heuts Automaterialen – voor wie Textcase de SEO teksten en productteksten vertaalt naar het Duits, Frans, Spaans en Italiaans – weet alles van een veilige wintersport. Heuts levert bijvoorbeeld sneeuwkettingen, dakkoffers en skidragers. Wanneer je op wintersport gaat met de auto mogen sneeuwkettingen nooit ontbreken, maar de momenten dat je ze daadwerkelijk nodig bent zijn voor velen op één hand te tellen. Dit omdat de wegen bijna altijd schoon zijn. Met de hevige sneeuwval van afgelopen maand, zullen veel vakantiegangers daarentegen vaak dankbaar gebruik hebben gemaakt van sneeuwkettingen. Om de besneeuwde bergpassen over te komen of bij het omhoog rijden in de winterse dorpjes.

Sneeuwbom

Na de eerste meters sneeuw slaat het weer echter algauw om en is iedereen hard aan het werk. Sneeuwschuivers rijden af en aan om sneeuw af te voeren, pistes worden geprepareerd – die er mooier uitzien dan ooit tevoren met al die verse sneeuw – en het grootste lawinegevaar is geweken. De rust keert terug, de zon laat zich regelmatig zien en wintersporters genieten van de zon op het terras. Hoewel je de lokale restricties als skiër of boarder nooit mag onderschatten voor je eigen veiligheid, laten Oostenrijkers weten dat de media onnodig paniek heeft gezaaid over ‘de sneeuwbom’. Met onnodige annuleringen als gevolg. Inwoners zijn immers wel gewend aan enorme hoeveelheden sneeuw en heel Oostenrijk kun je niet over één kam scheren.

Wintersport: either you love it or you hate it

Je kunt er niet omheen: of je bent fan van wintersport en ruilt er liever je zonvakantie nog op in, of je moet er niet aan denken jouw vakantie in de kou te vertoeven. Iedereen wordt ergens anders warm van. Heb je wel een sneeuwvakantie geboekt? Dan kun je je geluk niet op! In sommige plaatsen zijn lokale sneeuwrecords nu al gesneuveld, terwijl normaal gesproken de maximale sneeuwhoogte pas begin maart wordt bereikt. Kortom: een droom voor iedere wintersporter. Een grotere kans te glijden door verse poedersneeuw veilig OP de pistes dan dit jaar is er niet.

Favoriete wintersportbestemmingen 2019

Oostenrijk en Frankrijk zijn al jarenlang de populairste wintersportgebieden van Europa. Travel Bucketlist komt met een lijst van de tien meest favoriete wintersportbestemmingen (de tien populairste dorpen). Deze locaties zijn beoordeeld met minimaal een cijfer 9.0. Zit er iets voor je bij?

  1. Mayrhofen – Oostenrijk
  2. Gerlos – Oostenrijk
  3. La Plagne – Frankrijk
  4. Val Thorens – Frankrijk
  5. Serfaus – Oostenrijk
  6. Hinterglemm – Oostenrijk
  7. Saalbach – Oostenrijk
  8. Les Deux Alpes – Frankrijk
  9. Zermatt – Zwitserland
  10. Selva Gardena – Italië

Tip: twijfel je over de bereikbaarheid van jouw skigebied? Bekijk de lokale website, facebookpagina of bel of mail met de accommodatieverhuurder of met de lokale VVV.