Wanneer je regelmatig op reis gaat, weet je dat er in het buitenland op veel vlakken andere gewoontes zijn dan in Nederland. Wat hier als normaal gezien wordt, kan in een ander land wel heel raar zijn, of omgekeerd. Het is handig om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je er rekening mee kan houden wanneer je op reis gaat. Vandaag gaan we in op 10 aparte gewoontes in het buitenland om te onthouden als je op reis gaat.
Op tijd komen
In Nederland houden we ervan als mensen op tijd verschijnen bij hun afspraken; het is gewoon netjes om punctueel te zijn. In andere landen is dit niet altijd het geval. Waar we van Zuid Europese mensen en mensen uit India en Argentinië bijna verwachten dat ze altijd te laat zijn, is het in Venezuela gewoon onbeleefd om op te tijd te komen. Te vroeg komen is helemaal uit den boze en dan wordt je als gretig en hebzuchtig gezien.
Lachen en gedag zeggen op straat
In Nederland is het vrij normaal om vriendelijk gedag te zeggen wanneer je iemand op straat tegen komt. Ook glimlachen staat aardig. Dit is iets wat je in Korea beter kan laten. Als je iemand niet kent, moet je diegene vooral niet aankijken en al helemaal niet groeten. Koreanen kunnen hier zelfs boos om worden als je dat wel doet.
Spugen en je neus snuiten
Op straat spugen is in Nederland niet echt netjes. Je neus snuiten en niet de hele tijd lopen snuiven daarentegen wel. In met name Aziatische landen is dit helemaal anders. Zo is het in China heel normaal dat je op straat spuugt of rochelt. In Japan vinden ze het onbeleefd als je je neus snuit in een openbare gelegenheid. Het is daar dus beter om goed te snuiven en je neus op te halen dan een zakdoekje te pakken.
Leestip: de 5 beste vertaal apps voor als je op reis gaat
De rekening splitten
Hier in Nederland splitten we graag de rekening van bijvoorbeeld een etentje. Ben je in Turkije en was het jouw idee om te gaan eten? Dan is het ondenkbaar dat je anderen om een bijdrage vraagt. In dit land is de rekening splitten not done en betaalt de initiatiefnemer altijd de rekening.
Kussen als begroeting
2 zoenen? 3 zoenen? Het is in Nederland heel normaal als begroeting. Dit is echter lang niet overal het geval. Er zijn diverse landen waar een kus op de wang geven als begroeting echt geen goed idee is. In bijvoorbeeld Dubai of Indonesië kun je beter een handdruk geven.
Een cadeautje geven
In ons land kun je met vrijwel elk cadeautje een goede indruk maken. In China moet je vooraf goed nadenken wat je geeft. Neem bijvoorbeeld geen sandalen of zakdoeken mee als cadeautje, want deze symboliseren de dood. Ook met bloemen moet je voorzichtig zijn aangezien elke soort een aparte betekenis heeft en je niet een soort mee wilt nemen die staat voor duistere zaken. Daarmee maak je dus geen goede indruk. Een lekkere soort thee of koekjes worden daarentegen wel gewaardeerd.
Nee zeggen
Nederlanders zijn veelal recht door zee. Zeg je ja, dan bedoel je ja. Zeg je nee, dan bedoel je nee. Helder toch? Er zijn echter ook landen waar het allemaal net even anders gaat. In Iran bijvoorbeeld, is de manier van communiceren minder direct. Hier dien je, wanneer iemand je iets aanbiedt, eerst twee keer nee te zeggen, alvorens je de derde keer ja zegt. Ook al wil je iets heel graag, dan nog zeg je eerst twee keer nee.
In India is het nog wat lastiger om te communiceren, omdat de mensen daar heel beleefd zijn, maar ook heel indirect. Wanneer ze nee bedoelen, is het voor hun vaak beleefder om ja te zeggen. Hierdoor kun je dus een afspraak maken, waarbij niemand op komt dagen omdat ze het liever niet wilden. Let goed op de lichaamstaal van mensen uit India. Als ze nee knikken, bedoelen ze ja. Dit zijn gewoontes die erg handig zijn om te weten.
Leestip: zo bestel je een biertje in het buitenland
Zout op je eten
Eet jij graag lekker zout? Dan moet je in Egypte heel goed opletten wat je doet als je uit eten gaat. Het is daar namelijk een grote belediging van de kok om zout op je eten te strooien.
Net even anders, maar ook belangrijk om te weten: in Tanzania is het zeer onbeleefd om aan je eten te ruiken. Dit is een belediging voor de kok. Dus als iemand je hier iets te eten aanbiedt dan moet je het gewoon proeven.
Een hoofddeksel dragen
In Peru hebben ze een handige manier voor vrouwen om te laten zien of ze single zijn of een relatie hebben. Wanneer vrouwen een hoofddeksel dragen zijn ze single. Handig om te weten als je als vrouw op vakantie gaat naar Peru.
Slurpen
In ons land houden we niet echt van slurpen bij het eten. Het staat niet echt netjes. In veel landen in Azië houden ze hier heel andere gewoontes op na. Slurpen is daar een teken dat het eten lekker smaakt en dus een compliment aan de kok.
Welke van deze gewoontes en etiquettes vind jij heel erg vreemd? En welke vind jij grappig?