ChatGPT; je hebt er vast weleens van gehoord. In de laatste maanden zie je steeds meer artikelen en informatie opduiken over deze tool. Maar wat is het precies en waarvoor kan het gebruikt worden? Wat zijn de voordelen en wat zijn de gevaren? Wij hebben de informatie die jij zoekt. In deze blog lees je alles wat je moet weten over deze intelligente chatbot.

 

Wat is ChatGPT

ChatGPT staat voor Chat Generative Pre-trained Transformer. Het is een kunstmatige intelligentie (AI) chatbot waarmee je menselijke gesprekken kan voeren. Deze chatbot kan niet alleen vanalles vertellen, maar kan je ook helpen met antwoorden op vragen en je helpen met het doen van allerlei taken, zoals het opstellen van e-mails en teksten.

ChatGPT werd gelanceerd in november 2022 door het bedrijf OpenAI. Op 14 maart 2023 is de nieuwe versie hiervan uitgekomen (GPT-4), waarmee de tool nog sneller en slimmer is geworden en nog meer voor je kan doen.

Na de lancering in november, bracht de tool dan ook snel veel gebruikers op de been. In slechts 2 maanden waren er 100 miljoen gebruikers, iets waar TikTok na lancering 9 maanden over deed. Dit geeft wel aan hoe populair het is.

 

Hoe werkt ChatGPT

ChatGPT draait een zogenaamd ‘language model architecture’ welke gemaakt is door OpenAI, wat ze de Generative Pre-trained Transformer noemen en wat feitelijk een AI model is. Deze kunstmatige intelligentie is getraind met gigantische hoeveelheden informatie vanaf het internet en door gesprekken van experts in vele onderwerpen te analyseren.

Het AI model wordt continue verfijnd door het gebruik van ‘supervised learning’ en ‘reinforced learning’. Deze Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF) is wat deze chatbot zo bijzonder én effectief maakt. Mensen hebben de AI voorzien van gesprekken waarin ze beide rollen speelden, waardoor de AI hiervan kon leren in het geven van antwoorden én het stellen van vragen.

Met al deze kennis kan ChatGPT dus vele dingen voor je doen. Daarnaast leert het continue bij door alles wat er elke dag gedaan wordt.

 

Welke taken kan ChatGPT allemaal doen?

In de basis is ChatGPT ontwikkelt om, zoals de naam al zegt, met mensen te chatten op een menselijke manier. Het gaat echter veel verder dan alleen maar gesprekken voeren. Omdat het hier om kunstmatige intelligentie gaat, met een sterk lerend vermogen, zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Ook ontwikkelt het zich snel en komen er continue nieuwe mogelijkheden bij. Een aantal taken die ChatGPT kan doen zijn naast het antwoord geven op vragen en gesprekken voeren zijn:

 • Het schrijven van teksten, zoals blogs, kinderboeken, essays, etc.
 • Het schrijven van code voor computer programma’s.
 • Muziek schrijven.
 • Spelletjes spelen voor op de computer.
 • Je boodschappenlijst opstellen.
 • To-do lijsten voor je bijhouden.
 • Gebruik maken van allerlei diensten.

 

Zoals je ziet aan de diversiteit van de mogelijkheden, is ChatGPT voor veel mensen een tool om het dagelijks leven makkelijker en productiever te maken.

 

De voordelen van ChatGPT

ChatGPT werd gebracht als zijnde een revolutionair hulpmiddel voor vele taken en biedt daadwerkelijk voor veel mensen allerlei voordelen in het dagelijks leven. Daarnaast heeft de tool zelf ook allerlei boeiende voordelen, waardoor het in de toekomst – zeer waarschijnlijk – nog beter wordt.

Een aantal voordelen van hoe ChatGPT is opgebouwd, zijn:

 • Het lerend vermogen. Zoals wel duidelijk is, is AI in staat om te leren. Deze tool kan snel en veel leren in korte tijd, dus wat dat betreft is de ‘sky the limit’ voor de toekomst.
 • ChatGPT geeft zelf toe wanneer hij fouten maakt. Dit is bijzonder en heeft grote meerwaarde voor de toekomstige antwoorden die hij geeft en dingen die je ermee kan doen. Alles wordt immers beter als de tool fouten herkent, erkent en vervolgens aanpast.
 • ChatGPT is in staat om vervolgvragen te stellen. Het is dus niet simpelweg dat je als gebruiker een vraag stelt, maar de tool kan hier verder op in gaan met vervolgvragen om een beter antwoord te geven. Zo krijg je een daadwerkelijk gesprek waarmee je als gebruiker het maximale resultaat krijgt.
 • Stel je vervelende of ongepaste vragen aan ChatGPT? Dan leert hij hiervan en past hij dit aan tot – in zijn ogen – betere vragen. Dit kan in de toekomst een hoop vreemde dingen voorkomen. Hier ligt echter ook wel direct een gevaar, maar daar komen we zo op.
 • Deze maand, in maart 2023, heeft OpenAI aangekondigd dat er ook plugins voor ChatGPT zullen komen. Hiermee kan je ChatGPT gaan integreren met allerlei handige diensten, zoals Zapier, Shopify en Slack.

 

De nadelen en gevaren van ChatGPT

Naast de vele voordelen, zijn er zeker ook wel wat bedenkingen, nadelen en zelfs gevaren van ChatGPT. We zetten ze voor je op een rijtje.

 • We noemden net al dat de tool vervelende of ongepaste vragen kan corrigeren. Maar waar ligt deze grens? Dit kan leiden tot ongewenste censuur, waarbij ChatGPT bepaalt wat wel en niet mag en goed is. Dit kan zorgelijk zijn.
 • Tech-grootheden en CEO’s van tech bedrijven hebben net opgeroepen voor een pauze in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, zoals ChatGPT. Allerlei grote namen hebben zich aan dit verzoek verbonden, zoals Elon Musk. Op zich apart, want Musk ontwikkelt zelf op grote schaal geavanceerde AI, maar toch toont het aan dat ze niet zeker zijn dat ze dit in de toekomst kunnen beheersen. De boodschap voor deze pauze is: “AI systems with human-competitive intelligence can pose profound risks to society and humanity, as shown by extensive research and acknowledged by top AI labs”.
 • Volgens veel mensen neem ChatGPT onze menselijk weg. Door interactie met bots en AI, hebben veel mensen minder interactie met andere mensen en kunnen we als samenleving nog individualistischer worden. Dit is volgens velen een slechte ontwikkeling.
 • Er zijn nog best wat bedenkingen bij de antwoorden en oplossingen die ChatGPT geeft. Regelmatig worden er hele vreemde en onjuiste antwoorden gemeld. Uiteraard leert de tool hier uiteindelijk van, maar op dit moment is het nog lang niet ‘foolproof’.
 • ChatGPT mag van de makers geen politieke antwoorden geven, dus daar kan je niets over vragen.
 • De makers en trainers van de tool hebben een bepaalde mening en vooroordelen over zaken en die is meegenomen in de ontwikkeling van de tool. Dit kan van invloed zijn op de antwoorden.
 • ChatGPT geeft geen bronnen weer, dus je kan nooit weten hoe de tool aan zijn informatie en antwoorden komt. Dit betekent dus ook dat je het niet kan verifiëren.
 • ChatGPT heeft momenteel nog een behoorlijke limitatie wanneer het gaat om vertalingen. Zo kan je de tool een tekst laten schrijven in een andere taal dan het Engels, maar dit resulteert al snel in vreemde vertalingen of gebrekkig taalgebruik. Gelukkig zijn we bij Textcase gespecialiseerd in vertalingen en kunnen wij je helpen met het optimaliseren van vertalingen en teksten voor ChatGPT.

 

Conclusie

We hopen dat je na het lezen van deze blog weet wat ChatGPT is en waarvoor het gebruikt kan worden. We zullen de komende tijd verder ingaan op de mogelijkheden van deze populaire dienst en hoe wij dit nog beter kunnen maken, waardoor jij er nog meer voordeel uit kan halen in je leven én werkprocessen.