Het spreken van meerdere talen is niet alleen leuk, het is ook super handig. Met name talen die in meerdere landen gesproken worden, kunnen je enorm helpen in je leven. Niet alleen tijdens een vakantie, maar ook in het zaken doen, relaties onderhouden en bij allerlei online activiteiten. In deze blog gaan we in op de leukste vreemde talen om te leren in 2024, zodat jij ook dit jaar weer een mooie, nieuwe en nuttige taal kan leren.

 

De talenknobbel van Nederlanders

Dat Nederlanders een talenknobbel hebben is In Nederland spreken we gemiddeld maar liefst 3,2 talen. Zoals je zult verwachten zijn Nederlands, Engels en daarna Duits en Frans het meest gesproken, maar ook Turks, Arabisch en Grieks komen veel voor door mensen met een migratieachtergrond.

Engels is voor veel Nederlanders vrijwel vanzelfsprekend. Zeker de jongere generaties leren vaak moeiteloos deze taal door de muziek die ze luisteren en de series en films die ze kijken. Een klein beetje Duits spreken we vaak ook wel, maar daarna wordt het voor de meeste mensen toch iets moeilijker. Toch zijn we als land blijkbaar verzot op het leren van nieuwe talen, waar ook op jonge leeftijd op school mee wordt begonnen.

 

Manieren om nieuwe vreemde talen te leren

Er zijn ook in 2024 vele manieren om een nieuwe taal te leren. De meest voor de hand liggende zijn (online) talencursussen, maar er zijn ook allerlei andere manieren om redelijk snel een nieuwe taal te leren.

 • Luister je films en series in de te leren taal. Wil je bijvoorbeeld Spaans leren, dan helpt het enorm als je series in het Spaans kijkt. Zeker als je een beetje bekend bent met de serie, kun je gemakkelijk de link leggen naar de context en betekenis van woorden en zinnen.
 • Zoek een (online) vriend of vriendin die ook die taal spreekt, zodat je samen kunt oefenen.
 • Huur een taaltrainer in. Dit kost wel wat meer, maar kan je snel goed resultaat opleveren. Een trainer helpt je onder andere met de uitspraak en kan je veel nuttige tips geven.
 • Luister naar een taalcursus als je in bed ligt. We hebben een tijd geleden een blog geschreven over de effecten van het leren van talen in je slaap. De moeite waard om even te checken.
 • Taalspelletjes doen met vrienden of familie. Een leuke en originele uitdaging die je enorm kan helpen met het leren van een nieuwe taal door de feedback van de anderen. Lees hier onze blog over taalspelletjes.

 

Hoe lang duurt het voor je een vreemde taal onder de knie hebt?

Dit is uiteraard sterk afhankelijk van je persoonlijke talenknobbel en de tijd en moeite die je erin steekt om de nieuwe taal te leren. Iemand die dagelijks kan oefenen, zal een taal veel sneller oppakken dan iemand die eens per week een les volgt. Toch moet je over het algemeen rekening houden met een jaar lang oefenen en leren om een andere taal een beetje vloeiend te kunnen spreken. Niet gevreesd; als jij deze zomer naar het buitenland wilt, hoef je die taal niet vloeiend te spreken en kom je ook een heel eind met een kleinere woordenschat.

 

De leukste vreemde talen om te leren in 2024

Nu je alles weet over hoe je je talenkennis zo goed en snel mogelijk kunt verbreden, hebben we hier een lijstje met de leukste talen om dit jaar te leren.

 1. Mandarijn Chinees: met China als een groeiende economische en politieke kracht is het leren van Mandarijn een waardevolle vaardigheid.
 2. Spaans: het is een van de meest gesproken talen ter wereld en wordt veel gebruikt in zowel de zakenwereld als het toerisme.
 3. Arabisch: met de toenemende invloed van het Midden-Oosten in verschillende sectoren, waaronder energie en technologie, kan het leren van Arabisch waardevol zijn.
 4. Python (programmeertaal): terwijl dit geen natuurlijke taal is, is het leren van een programmeertaal zoals Python nuttig voor computerprogrammering en gegevenswetenschap. Zeker met de groeiende technologie en ‘the internet of things’, is dit erg handig.
 5. Duits: Duitsland is een economische grootmacht in Europa, en Duits is een belangrijke taal in de wetenschap en technologie.
 6. Frans: het is een wereldwijde taal van diplomatie en wordt veel gesproken op verschillende continenten.
 7. Koreaans: de populariteit van Koreaanse popcultuur (K-pop) en de technologische vooruitgang in Zuid-Korea maken het leren van Koreaans aantrekkelijk.
 8. Russisch: het is de taal van een van de grootste landen ter wereld en heeft invloed op politiek, wetenschap en kunst.
 9. Japans: Japan is een belangrijke speler in technologische innovatie en heeft een rijke cultuur.
 10. Portugees: het is de op vijf na meest gesproken taal ter wereld en wordt gesproken in opkomende economieën zoals Brazilië, wat ook een populair vakantieland is.

 

We hopen dat je inspiratie hebt opgedaan om dit jaar een nieuwe taal te leren.

Wil je toch zelf geen nieuwe taal leren en ben je op zoek naar goede, betrouwbare vertalingen? Neem dan contact met ons op.