Het einde van de zomervakantie betekent voor veel mensen weer lang in de file staan op de terugweg van de vakantiebestemming. Onlangs hadden we het al over hoe je je kan vermaken tijdens de regen deze zomer, maar ook in de file staan met het hele gezin vraagt om speciaal vermaak. Aangezien wij altijd met taal bezig zijn, hebben we een lijst gemaakt met de 10 leukste taalspelletjes voor onderweg. Het spelen van taalspelletjes in de auto is immers een geweldige manier om de tijd te doden en je geest scherp te houden. Deze spelletjes kunnen niet alleen leuk zijn, maar ze zijn ook educatief en bevorderen de taalvaardigheid van zowel kinderen als volwassenen. Wil je het extra uitdagend maken? Dan speel je het in een andere taal, zoals Engels.

Hier zijn 10 van de leukste taalspelletjes om onderweg te spelen:

 

1. Woordslang

Dit spel begint met een willekeurig woord, bijvoorbeeld “auto”. De volgende speler moet dan een woord bedenken dat begint met de laatste letter van het vorige woord, zoals “olifant”. Ga zo door en probeer geen herhalingen te maken!

 

2. Ik ga op reis en neem mee

Een geheugenspel waarbij elke speler om de beurt een item toevoegt aan de lijst van dingen die ze meenemen op een denkbeeldige reis. Het moet beginnen met “Ik ga op reis en neem mee: een appel”. De volgende speler herhaalt de vorige items en voegt er een nieuw item aan toe.

 

3. Raad het voorwerp

Een speler kiest een voorwerp in de auto zonder het te vertellen. De anderen stellen vragen die met “ja” of “nee” kunnen worden beantwoord om het voorwerp te raden. Bijvoorbeeld: “Is het klein?” of “Kunnen we het eten?”

 

4. Alfabet zoeken

Begin met de letter “A” en zoek buiten de auto naar objecten die met die letter beginnen. Ga door het alfabet totdat je bij de letter “Z” komt. Dit kan een leuke manier zijn om je omgeving op een nieuwe manier te bekijken.

 

5. Rijm tijd

Kies een woord, bijvoorbeeld “hond”, en ga om de beurt rijmwoorden bedenken. De eerste speler zegt “hond”, de volgende zegt “mond”, dan “rond”, enzovoort.

 

6. Verhaal samenstellen

Een speler begint met een zin, zoals “Op een zonnige dag”. De volgende speler voegt er een zin aan toe en zo bouw je samen een verhaal op. Het kan behoorlijk grappig en creatief worden!

 

7. Woorden tellen

Kies een categorie, zoals dieren of voedsel, en om de beurt noemt elke speler iets in die categorie. Je moet het aantal letters in het woord tellen. De volgende speler moet een woord noemen met dat specifieke aantal letters.

 

8. Synoniemenjacht

Een speler noemt een woord, bijvoorbeeld “gelukkig”. Elke speler moet dan om de beurt een synoniem voor dat woord bedenken. Het kan leiden tot verrassende en nieuwe woordkeuzes.

 

9. Klinker/voorwerp associatie

De eerste speler noemt een klinker, bijvoorbeeld “A”. De volgende speler moet een woord noemen dat begint met die klinker en ook een voorwerp in de auto zijn. Bijvoorbeeld “Appel” als er een appel in de auto is.

 

10. Dubbel woordspel

Spreek af hoeveel woorden in een zin moeten worden vervangen door een ander woord. Bijvoorbeeld, als je kiest voor één woord, kan een zin als “De kat zat op de mat” worden veranderd in “De hond zat op de stoel.”

 

Met deze leuke taalspelletjes voor in de auto zal je je nooit meer vervelen tijdens lange ritten. Of je nu met vrienden, familie of alleen reist, deze spelletjes zorgen voor een leuke en interactieve manier om je taalvaardigheid te oefenen en plezier te hebben onderweg. Dus, als je in de file komt en je zorgen maakt over hoe je de tijd doorkomt: probeer eens een paar van deze taalspelletjes en je rit zal zo voorbij vliegen!