Over 2,5 week is het weer zover; dé feestdagen die de lente markeren: Pasen. Bij Textcase houden we enorm van deze tijd, waarin de natuur weer tot leven komt het leven er letterlijk en figuurlijk weer een stuk zonniger uitziet. Uiteraard hoort er bij Pasen ook een leuke blog over paastradities. Vandaag gaan we in op, in onze ogen, de 7 meest unieke tradities rond de paasdagen in de wereld, welke we misschien ook wel een beetje gek en grappig kunnen vinden.

 

De betekenis van Pasen

We hebben vorig jaar een blog gemaakt met de betekenis van Pasen in de rest van de wereld. Deze blog lees je hier.

In het kort is Pasen een groot en belangrijk feest binnen het christelijke geloof, waarbij de wederopstanding van Jezus Christus wordt gevierd. Echter van oorsprong was Pasen de viering van de lente en was het een heidens feest. Wanneer de zon en de maan evenveel tijd van de dag innemen, praat je over de lente-equinox en deze werd gevierd tijdens de paasdagen. Later vond de kerk dat het beter paste bij de wederopstanding van Jezus.

 

Leestip: 4 marketingideeën voor meer succes rond Pasen

 

De meest unieke paastradities in de wereld

In Nederland vieren we Pasen vooral door veel chocolade te eten, eieren te versieren en te verstoppen en mooie, kleurrijke bloemen te kopen en te planten. Daarnaast genieten veel mensen van een paasbrunch of paaslunch.

Er zijn echter verschillende unieke – en soms gekke of grappige – paastradities over de hele wereld. Deze kunnen echt compleet anders zijn dan hoe we in Nederland naar Pasen kijken. Na wat onderzoek hebben we de 7 leukste voor je op een rijtje gezet.

  1. Zweden – paasheksen (Påskkärringar): In Zweden verkleden kinderen zich als heksen met oude kleding en trekken ze langs de deuren met tekeningen en schilderijen, waarbij ze snoepgoed ruilen voor hun kunstwerken. Dit lijkt een beetje op Sint Maarten, op 11 november bij ons in Nederland.
  2. Bermuda – vliegeren op Goede Vrijdag: Op Goede Vrijdag in Bermuda is het traditioneel om vliegers te maken en te laten opstijgen. Men gelooft dat de vliegers boze geesten wegvliegen en het eiland zuiveren.
  3. Polen – Śmigus-Dyngus (Wet Monday): Op de maandag na Pasen kunnen mensen in Polen elkaar met water besprenkelen als onderdeel van Śmigus-Dyngus. Het idee hierachter is om vruchtbaarheid en reiniging te symboliseren.
  4. Griekenland – ‘Anastasi’ (wederopstanding): Tijdens de paasnacht gaan Grieken naar de kerk voor de ‘Anastasi’-dienst. Na de nacht van vasten wordt het licht van de paaskaars doorgegeven aan alle aanwezigen, en mensen gaan met dit licht naar huis om hun eigen kaarsen aan te steken. Soms wordt er ook vuurwerk afgestoken.
  5. Verenigd Koninkrijk – egg rolling: In Engeland is er de traditie van het “egg rolling” op Paasmaandag. Mensen rollen hardgekookte eieren vanaf de top van een heuvel, en het ei dat het verst rolt zonder te breken, wordt beschouwd als de winnaar.
  6. Frankrijk en België – Cloches Volantes (vliegende klokken): In sommige delen van Frankrijk en België wordt geloofd dat de klokken op Goede Vrijdag naar Rome vliegen en terugkomen met paaseieren. Kinderen wordt verteld dat ze tijdens die tijd geen klokken horen.
  7. Australië – the Easter bilby: Als reactie op de bedreiging van de inheemse bilby (een klein buideldier) door konijnen, promoot Australië het gebruik van bilby-afbeeldingen op paaseieren en -decoraties om bewustzijn te creëren voor de bedreigde diersoort.

Zoals je ziet variëren deze tradities sterk en weerspiegelen ze een diversiteit van culturen over de hele wereld. Dit maakt Pasen, maar ook andere feestdagen zo leuk; veel landen en culturen hebben een unieke kijk op een feest, wat totaal anders kan zijn dan hoe wij dat ervaren.

Wat vind jij de leukste en meest unieke paastraditie?