Voor veel horecamedewerkers is het krijgen van een fooi een hele fijne manier om het salaris aan te vullen. Als bezoeker staat het netjes om met een fooi te laten weten dat het eten en drinken, of de service naar wens waren. In Nederland geven we meestal tussen de 5 en 10 procent fooi, maar hoe doen ze dat in het buitenland? En wat zijn andere gebruiken als het om het geven van een fooi op vakantie gaat? Wij zochten het voor je uit en hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.

In de basis is het belangrijk om te weten dat een fooi geven niet verplicht is. Het is wel zo dat in wat meer luxe horecagelegenheden, het geven van een fooi wel meer verwacht wordt en ook de bedragen veelal wat hoger zijn. Dit is overal in de wereld zo.

Een wereldwijde trend na corona lijkt wel te zijn dat er wat minder fooi gegeven wordt. In veel landen zie je dat cash betalen toch iets minder vanzelfsprekend is en daardoor wordt ook het geven van een fooi minder. Dit is te verklaren doordat een fooi meestal gericht is voor de persoon die je bediend heeft, en als je met je pas betaalt, geef je je fooi aan het bedrijf.

 

Een fooi geven in Europa

In de meeste landen van Europa, Nederland inbegrepen, is het geven van een fooi van 5-10% de norm. Er zijn echter een paar zaken waar je goed op moet letten.

In bijvoorbeeld Italië, Frankrijk en Zwitserland worden er vaak servicekosten in rekening gebracht. Dit is een soort ingebouwde fooi. Bekijk dus de bon goed voor je een fooi geeft.

In Griekenland is het geven van een fooi net wat hoger en is minstens 10% veelal netjes, evenals in Kroatië en België.

 

Leestip: zo bestel je een biertje in het buitenland.

 

Een fooi geven in Azië

In Azië is het geven van een fooi niet overal even vanzelfsprekend. Waar men in China, Singapore en Vietnam meestal geen fooi verwacht, is het in Japan echt not-done om geen fooi te geven. Dit wordt hier als erg beledigend ervaren. In China kan het wel geven van een fooi weer als beledigend worden gezien, omdat men kan denken dat de medewerkers ondergewaardeerd wordt door de werkgever. Je kunt in deze landen bijvoorbeeld wel een geschenk geven in plaats van een fooi.

 

Een fooi geven in het Midden Oosten

In diverse landen in het Midden Oosten is het geven van een fooi iets wat zeer gewaardeerd wordt. Vaak zie je dat – bij een langer verblijf – wanneer je meer fooi geeft, je ook betere service krijgt. Fooien van 10-15% zijn normaal in de meeste gelegenheden.

 

Fooien in Amerika

In Amerika zijn de medewerkers van horecagelegenheden gewend aan ruime fooien. Hier is het loon veelal laag en komen de medewerkers rond van de fooien die ze krijgen. Het is normaal om in Amerika ongeveer 15-20% fooi te geven. Degene die je bedient zal hiervoor ook extra vaak komen vragen of alles naar wens is.

In Canada is het niet geven van een fooi zeer ongebruikelijk en helpt het met de inkomsten van de medewerkers. Houd hier dus rekening met fooien van 15-20%. Het niet geven van een fooi is hier zo ongebruikelijk, dat je bij klachten beter de manager kunt vragen dan geen fooi geven.

Ook in Engeland zie je deze trend van hogere fooien terug, en hier wordt tussen de 10-15% als normaal gezien. Het kan hier ook voorkomen dat de fooien opgenomen zijn in het totaalbedrag in de vorm van servicekosten, dus houd hier rekening mee.

 

Leestip: 7 dingen die je niet moet vergeten op je vakantie.

 

Enkele tips voor het geven van fooien

Naast de gebruiken in de diverse werelddelen, hebben we ook nog enkele handige algemene tips voor je als het gaat om het geven van een fooi in het buitenland.

  • Je kunt in vrijwel de hele wereld een fooi geven met Amerikaanse dollars. Deze munt wordt vrijwel overal geaccepteerd.
  • In islamitische landen is het gebruikelijk dat een man de fooi geeft. Wil je als vrouw een fooi geven, doe het dan een beetje discreet.
  • Hoe rijker een land, hoe hoger de fooi in het algemeen.
  • Weet je even niet wat je moet geven: 10% is een prima gemiddelde en overal toepasbaar.

 

Wat zijn jouw ervaringen met het geven van een fooi in het buitenland? Heb je weleens meegemaakt dat je raar aangekeken werd bij het geven van een fooi?