Wil jij het nieuwe jaar goed beginnen? Dan is een nieuwe taal leren wellicht iets voor jou! Het is niet alleen leuk, maar ook super nuttig. Het kan je op allerlei vlakken voordeel geven; denk aan op zakelijk gebied, maar ook als je extra contacten wilt opdoen in een ander land of als je gewoon een uitdaging zoekt.

In een eerdere blog gingen we al in op de beste manieren om een nieuwe taal te leren, maar vandaag geven we nog 5 super handige tips om het te realiseren. Zo ben jij in no-time die nieuwe taal de baas.

 

Houd het realistisch

Wil je ergens in slagen, dan is het altijd goed om het realistisch te houden. Zo ook met het leren van een nieuwe taal. Tenzij je een extreme talenknobbel hebt, heb je een nieuwe taal niet in 1-2 weken onder de knie. Wil je jezelf niet teleurstellen, dan is het goed om je tijd te nemen. Een realistisch doel is 25 -100 woorden dag die je kunt leren, afhankelijk van de methode. Wanneer je het leren van de taal opbreekt in stappen, kun je elke stap afstrepen wanneer je klaar bent en houd je jezelf gemotiveerd door je eigen succes.

 

Maak een plan van aanpak

Aansluitend op het vorige punt, is het slim om een plan van aanpak te maken voordat je begint met het leren van een nieuwe taal. Wees hierin zo specifiek mogelijk met het bepalen van je doelen. Je doel kan bijvoorbeeld zijn het schrijven van een sollicitatiebrief in het Spaans, of het kijken van een Franse film zonder ondertiteling.

Afhankelijk van deze doelen kun je een plan van aanpak maken wat ervoor zorgt dat je dit doel zo goed en zo snel mogelijk gaat halen, met daarin dus de eerder besproken stappen voor meer succes.

 

Leestip: Kun je een andere taal leren terwijl je slaapt?

 

Kies de methode van leren die bij jou past

Er zijn heel veel methodes om een nieuwe taal te leren. Deze lees je in onze blog hier. Denk bijvoorbeeld aan een online cursus, het kijken van series of films, of praten met een vriend of vriendin. Niet elke methode past bij jou, je levensstijl of jouw manier van leren. Om meer succesvol te zijn in het leren van een nieuwe taal is het dus handig om goed te kijken naar wat jou het beste ligt. Dit kan natuurlijk ook een combinatie zijn van een paar methodes.

 

Houd je voortgang bij

Omdat je plan van aanpak maakt, is het ook slim om hierin doelen voor jezelf te zetten waarmee je je voortgang goed kan monitoren. Het is immers makkelijk om een doel af te strepen en door te gaan met de volgende stap, naar het volgende doel. Wanneer je een online talencursus doet, heb je tests of examens die je hierin helpen. Dit is een goede graadmeter van je kennis van de nieuwe taal. Het kan ook gewoon zelf, bijvoorbeeld als je doel is om een film zonder ondertiteling te kijken, kun je beginnen met een korte serie. Lukt dat, dan heb je die fase gehaald en weet je dus dat je vooruit gaat. Ook dit helpt je weer om gemotiveerd te blijven, wat de sleutel tot succes is.

 

Houd het leuk

Wanneer je aan het ploeteren bent en geen vooruitgang merkt, is de lol er al snel af. Wanneer dat gebeurt, wordt het steeds lastiger voor jezelf om gemotiveerd te blijven en dus om de taal onder de knie te krijgen. Houd het dus leuk voor jezelf. Dit kan door jezelf een cadeautje te geven als je een doel hebt bereikt, of door het leerproces afwisselend te houden, of door af en toe gewoon een weekje niets te doen. Net wat bij jou past.

 

We hopen dat deze tips je helpen in dit nieuwe jaar een nieuwe taal te leren.

 

Wat is jouw manier om een nieuwe taal zo goed mogelijk onder de knie te krijgen?