We hebben het eerder al gehad over de makkelijkste- en de moeilijkste talen om te leren. En aangezien leren leuk moet zijn, kijken we vandaag naar de 10 grappigste en aparte talen in de wereld. De wetenschap heeft hier onderzoek naar gedaan en het internet heeft gesproken. Komt Nederlands ook in de rijtjes voor? Je leest het in deze blog.

Leestip: Dit zijn de 7 makkelijkste talen om te leren

 

Wat maakt een taal gek of apart?

Enkele jaren geleden hebben onderzoekers van het bedrijf Ibidon 239 talen vergeleken en gekeken naar hoeveel ze op elkaar leken, of juist hoe ver ze van elkaar af stonden. Via speciale taalstructuren, keken ze naar 21 karakteristieken van de talen, zoals hoe vaak bepaalde woorden in een zin voorkomen en hoe in een taal een zin op vragende en gebiedende wijs is opgebouwd.

Uit hun onderzoek kwam naar voren dat de meest aparte taal is: Chalcatongo Mixtec. Deze taal wordt door slechts een kleine groep van zo’n 6000 mensen in Mexico gesproken en is enorm uniek en bevat veel zinnen die zowel vragend als gebiedend hetzelfde zijn.

De 10 meest aparte talen, volgens de wetenschap

Nu we de nummer 1 hebben genoemd, is het natuurlijk de vraag of Nederlands in de top 10 staat. Het antwoord is gelukkig, of jammer genoeg, net hoe je dit ervaart, nee.

Hoewel vrijwel elke taal in de wereld natuurlijk uniek is in bepaalde manieren, zijn er ook veel overeenkomsten. Wat sommige talen echt apart of gek maakt is dat mensen die ze niet geleerd hebben er ook werkelijk helemaal niets van snappen.

Volgens de wetenschap is dit de top 10 aan meest aparte talen:

 1. Chalcatongo mixtec
 2. Nenets
 3. Choctaw
 4. Diegueño
 5. Oromo
 6. Kutenai
 7. Iraqw
 8. Kongo
 9. Armeens
 10. Duits

Duits is voor de meeste Nederlanders misschien een beetje een vreemde taal in dit rijtje, maar voor veel mensen uit andere landen is deze taal erg lastig en blijkbaar toch ook apart om te horen. De wetenschap denkt hier dus hetzelfde over. Bij Textcase zijn een aantal van deze talen redelijk onbekend en worden dan ook niet veel gebruikt in ons vertaalwerk. Hoe is dat voor jou?

 

Leestip: Dit zijn de 8 moeilijkste talen om te leren

 

De 10 grappigste talen in de wereld

Nu we de meest aparte talen in de wereld hebben genoemd, kijken we ook nog naar de meest grappige talen. De website Thetoptens.com heeft een recent een poll gehouden onder alle lezers met welke talen zij het meest grappig vinden klinken. Uiteraard is dit compleet subjectief, maar desondanks leuk om te zien hoe veel mensen over andere talen denken.

Op nummer 1 staat Chinees. Vooral doordat iemand die geen Chinees spreekt, er weinig van snapt en de veel klanken en woorden in eerste instantie heel erg op elkaar lijken. Ook de snelheid van spreken maken dat het voor veel mensen grappig klinkt.

Hoe zou onze eigen taal eraf komen? Dit zijn de 10 grappigst klinkende talen.

 1. Chinees
 2. Hindi
 3. Japans
 4. Deens
 5. Koreaans
 6. Nederlands
 7. Mongools
 8. Engels
 9. Fins
 10. Arabisch

Nederlands staat dus op een 6e plek van meest grappige talen in de wereld volgens bezoeker van Thetoptens.com. Opmerkingen bij onze taal zijn onder andere:

 • Het klinkt als een aparte, grappige vorm van Engels,
 • Het klinkt ook als Duits, maar dan grappiger.
 • Grappig hoe bepaalde woorden klinken als mensen boos zijn.

 

Hoe grappig of apart een taal ook is, ben je op zoek naar perfecte vertalingen naar de betreffende taal, dan helpt Textcase je uiteraard gewoon. Heb je vragen of wil je geheel vrijblijvend een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.

 

Wat vind jij de grappigste taal in de wereld? En de meest aparte? En wat vind je van deze lijstjes?